Mumc+ foto online folders

Folder

Hoortoestellen bij kinderen, informatie voor ouders

Algemene informatie proefperiode hoortoestellen

U heeft een recept voor hoortoestellen voor uw kind meegekregen. Met dit recept krijgt uw kind hoortoestellen op proef bij een audicien. U maakt een afspraak bij een audicien, die ervaring heeft met het aanpassen van hoortoestellen bij kinderen. Wij kunnen u hierin adviseren.

De audicien bestelt de hoortoestellen en hij maakt een oorafdruk van de oren. Er wordt vloeibare pasta in de gehoorgang gespoten en deze wordt na een tijdje stevig. De oorafdruk wordt dan voorzichtig uit de gehoorgang gehaald. Aan de hand van de oorafdruk wordt een oorstukje gemaakt. Het duurt gemiddeld 1 tot 2 weken voordat de oorstukjes klaar zijn en de bestelde hoortoestellen bij de audicien binnenkomen.

 

Als de hoortoestellen en de oorstukjes geleverd zijn, krijgt u een heel pakket mee. U hoeft hier nog niets mee te doen, maar u moet dit pakket meenemen op de afspraak bij het audiologisch centrum. De hoortoestellen worden daar voor de eerste keer ingesteld, passend bij het gehoorverlies van uw kind. Meestal zetten we de versterking nog niet op 100%. Dat kan een té grote overgang zijn. We maken dan tijdens de vervolgafspraken het geluid in stappen harder. Door naar de reacties van uw kind te kijken en via metingen in het oor kunnen we bepalen of de hoortoestellen goed afgesteld staan. Wanneer de hoortoestellen geschikt zijn,  geven wij een definitief advies en kan de financiële afhandeling bij uw audicien plaatsvinden. De proefperiode is beperkt en duurt gemiddeld 3 maanden. Wij zijn samen met de audicien gebonden aan deze proefperiode.

Hoortoestellen verzekeren tegen verlies of diefstal

Hoortoestellen worden voor kinderen volledig vergoed door de ziektekostenverzekering. Er kan wel een eigen bijdrage voor de nazorg van de hoortoestellen in rekening gebracht worden. Bespreek tijdens de eerste afspraak bij de audicien goed wat deze eigen bijdrage is. Uw kind heeft elke 5 jaar recht op een vergoeding door de ziektekostenverzekering voor de aanschaf van nieuwe hoortoestellen.

De hoortoestellen zijn tijdens de proefperiode niet verzekerd tegen verlies en diefstal. Mocht een toestel kwijtraken of stuk gaan wordt dit opgegeven bij uw WA-verzekering. Zodra de hoortoestellen definitief zijn voorgeschreven, moet u zelf een verzekering tegen verlies en diefstal afsluiten. Ze worden meestal niet vergoed bij de inboedelverzekering. Er zijn ook speciale hoortoestellenverzekeringen. Laat u over de mogelijkheden informeren bij uw audicien en kijk op www.hoorwijzer.nl , de hulpmiddelen-site van Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS), te bereiken door te klikken op Hulpmiddelen -> Hoortoestellen -> Verzekeren tegen verlies of diefstal.

Gebruik en onderhoud van de hoortoestellen

Hoortoestel:

Op de hoortoestellen is meestal bij de batterijlade een kleurcode aangebracht; rood = rechts en blauw = links. Bij het plaatsen van een nieuwe batterij moet het stickertje van de batterij 5 minuten vóór het gebruik verwijderd worden voor een optimale werking van de batterij.  Controleer of het hoortoestel werkt door het hoortoestel met oorstukje in een gesloten hand te houden en te luisteren of het hoortoestel fluit. Controleer de werking van de hoortoestellen niet alleen VOOR het indoen van de hoorapparaatjes, maar ook NA gebruik. Soms heeft een bijna lege batterij zich ’s nachts weer iets opgeladen, waardoor je een valse indruk krijgt dat de batterij nog goed functioneert.  Controleer de werking van het hoortoestel ook regelmatig TUSSENDOOR. Als een kind hoortoestellen draagt met lege batterijen, is dit te vergelijken met vingers in de oren stoppen. Het kind ondervindt dan meer hinder van het hoortoestel dan winst!

Oorstukje:

Door het oorstukje is een geluidskanaaltje geboord om het geluid in het oor te geleiden. Dit kanaaltje kan door oorsmeer verstopt raken. Daarvoor is het belangrijk om het oorstukje regelmatig te reinigen.

  • Bioflex (zachte) oorstukjes: Deze oorstukjes moeten gereinigd worden met een alcoholdoekje. Verwijder oorsmeer uit het geluidskanaal met het meegeleverde haakje.
  • Acryl (harde) oorstukjes:  Deze oorstukjes moeten gereinigd worden met lauw water en een bruistablet. De oorstukjes kunnen het beste in 2 APARTE bekers schoongemaakt worden om de overdracht van een mogelijke ontsteking van het ene naar het andere oor te voorkomen. Maak het oorstukje goed droog en blaas het geluidskanaal door met het blaasbalgje.  Bevestig het oorstukje weer op de juiste manier aan het oorhaakje van het hoortoestel.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Audiologisch Centrum: 043-3875400

     

    Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022