Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Levertransplantatie - weer thuis, voeding na de transplantatie

Vaak volgen patiënten vóór een levertransplantatie een dieet of moeten ze erop letten dat ze voldoende voeding binnen krijgen. Na de levertransplantatie is een dieet meestal niet meer nodig.

Het is echter belangrijk dat u rekening houdt met de bijwerkingen van de afweer onderdrukkende medicijnen. Die medicijnen vergroten de kans op een voedselvergiftiging of voedselinfectie. Ook blijkt dat veel patiënten na de transplantatie overgewicht ontwikkelen.

Risico op een voedselvergiftiging of voedselinfectie

Door de afweer onderdrukkende medicijnen bent u gevoeliger voor infecties. Ga om die reden extra veilig met uw voedsel om. Dat doet u door rekening te houden met de volgende maatregelen:

  • verhit kip en varkensvlees door en door
  • eet alleen hardgekookt ei (dus geen omelet, spiegelei of zachtgekookt ei)
  • was groente en fruit extra goed
  • let op de houdbaarheidsdata en volg de bewaaradviezen op
  • zet de temperatuur van de koelkast tussen de vier en 7 zevengraden
  • vermijd tijdens het koken elk contact tussen rauw en al bereid eten (om kruisbesmetting
  • te voorkomen)
  • was regelmatig uw handen met water en zeep
  • gebruik steeds schone messen, lepels en snijplanken
  • zet bederfelijke producten meteen na gebruik terug in de koelkast
  • bewaar etensresten altijd in de koelkast en niet langer dan twee dagen, bewaar geen
  • resten van afhaalmaaltijden
  • neem elke dag een schone vaatdoek.

Overgewicht

In de praktijk blijkt dat veel patiënten na de transplantatie overgewicht ontwikkelen. Als u eenmaal te zwaar bent geworden, is het erg moeilijk om af te vallen. Overgewicht kan veel problemen veroorzaken, zoals:

  • slecht uithoudingsvermogen
  • overbelasting van de gewrichten en botten
  • rugklachten
  • vervetting van de lever
  • verhoogde kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Na het ontslag uit het Klinikum is het dus belangrijk goed op uw voeding te letten om gewichtstoename te voorkomen.

Om een gezond gewicht te behouden, is het belangrijk niet te veel te eten en veel te bewegen: tenminste gedurende 30 minuten aan een stuk per dag. Varieer met de voeding en gebruik niet te veel suiker, alcohol en producten die veel vet bevatten.

De diëtist zal hierover met u spreken nadat u ontslagen bent. Als uw gewicht teveel toeneemt, kan de huisarts u naar een diëtist bij u in de buurt verwijzen.

Contact

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar leverziekten.mdl@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2021