Hoofdingang MUMC+

Patiëntinformatie

Midstream urine opvangen

Een urine portie

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u een portie urine moet opvangen voor onderzoek. Op dit blad informeren wij u hoe u de urine opvangt, bewaart en inlevert.

Wat is midstream urine

Midstream urine is het middelste gedeelte van urine. Door eerst een beetje uit te plassen, voorkomt u dat er bijvoorbeeld cellen en bacteriën afkomstig van de huid of de geslachtsorganen (vaginaal) in de urine zit die u opvangt.

Het urinepotje

Wanneer u urine moet inleveren, vangt u dit altijd op in een nieuw en ongebruikt urinepotje. Dit is om vervuiling en dus een foutieve uitslag te voorkomen, het gebruik van schoonmaakmiddelen is hier niet voldoende.

Om de urine op te vangen gebruikt u een urinepotje met schroefdop. Deze krijgt u van uw behandelend (huis)arts of u koopt een potje bij de drogist of apotheek. Er zijn ook urinepotjes te koop waarbij de urine vervolgens wordt overgebracht in een buisje.

Let op: Afbeelding 1 is een voorbeeld van een geschikt urinepotje. De kleur van de schroefdop kan verschillen.

Als uw urine onderzocht moet worden op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), dan krijgt u van uw (huis)arts een speciale afname set met bijbehorende handleiding.

Urinepotje afb1
Afbeelding 1

Midstream urine opvangen

Plas eerst een beetje urine uit. Hiermee wordt de aanwezigheid van storende factoren zoals cellen en bacteriën afkomstig van de huid of de geslachtsorganen (vaginaal) vermeden. Vervolgens vangt u wat urine op in het daartoe bestemde urinepotje (midstream urine).

Als u ochtendurine moet opvangen vertelt uw arts u dit. De urine is dan geconcentreerder door het opsparen ervan (minimaal enkele uren). In dat geval plast u weer het eerste beetje urine uit en vervolgens vangt u wat urine op in het daartoe bestemde urinepotje. U hoeft hiervoor niet persé nuchter te zijn.

Als uw urine onderzocht moet worden op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), dan krijgt u van uw (huis)arts een speciale afname set met bijbehorende handleiding.

Als er op uw aanvraagformulier histamine in urine is aangestreept, mag u niet alles eten. 24 uur voorafgaand aan het verzamelen van de urine en op de verzameldag zelf,  mag u geen van de onderstaande producten gebruiken.

 • Kaas
 • yoghurt
 • spinazie
 • zuurkool
 • wijn
 • vis uit blik
 • aubergines

Deze kunnen de uitslag van de test verstoren.

Controleer uw gegevens

Controleer of na het opvangen de volgende gegevens op het etiket van het potje staan.

 • uw naam
 • uw geboortedatum

Als één of meer van deze gegevens ontbreken, vul ze dan alsnog in, anders kunnen wij uw urine niet in behandeling nemen. Soms gebruikt uw arts een uniek (patiënten)nummer.

Centraal Diagnostisch Laboratorium

Inleveren

U brengt het potje met urine samen met het aanvraagformulier naar uw (huis)arts.
Graag binnen 2 uur, maar in ieder geval binnen 24 uur en bewaar het potje zolang in de koelkast. Voor de bepaling van dysmorfe erytrocyten kan uitsluitend verse urine gebruikt worden

U kunt de urine ook afgegeven bij het Maastricht UMC+.

 • Aan de balie van het Diagnostisch Centrum. Volg route G-6 blauw niveau 1
 • Aan de balie van het Centraal Diagnostisch Laboratorium (Laboratoria) 
  Volg route H-5 geel niveau 5.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met ons.

Centraal Diagnostisch Laboratorium 
043-387 66 98

Laatst bijgewerkt op 31 augustus 2020