Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Erytromycine

Merknaam: erytrocine

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met erytromycine. In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

6-mercaptopurine

Algemene informatie

Erytromycine is oorspronkelijk een antibioticum en wordt voor verschillende ziektebeelden gebruikt.

Uw arts heeft u het medicijn voorgeschreven omdat u de aandoening een “luie of trage” maag (maagontledigingstoornissen/gastroparese) heeft.

Andere indicaties om dit medicijn voor te schrijven zijn misselijkheid, braken of het voorkómen van deze klachten.

Hoe werkt erytromycine?

Erytromycine stimuleert de bewegingen van de maag. Hierbij zorgt het medicijn ervoor dat het voedsel sneller van de maag naar de darmen gaat.

Hoe gebruikt u de erytromycine?

De erytromycine tabletten neemt u ongeveer een half uur tot één uur voor de maaltijd met water. U mag niet kauwen op de tabletten.

Let op: erytromycine kan de bijwerkingen van sommige medicatie versterken. Als u de medicatie moet gebruiken, zal uw arts of de apotheker de bijwerkingen controleren en eventuele dosering aanpassen. Bij sommige medicatie heeft u een verhoogde kans op hartritmestoornissen, indien de medicatie samen worden ingenomen.

Wat zijn de bijwerkingen?

De volgende bijwerkingen komen het meeste voor na het starten van de medicatie:

  • buikpijn
  • diarree
  • schimmelinfectie van slijmvliezen.

Krijgt u last van bovenstaande bijwerkingen of wilt u stoppen met de medicatie, neem dan contact op met uw arts. U kunt in principe elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.

Bent u zwanger?

Erytromycine kan veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021