Hoofdingang MUMC+

Folder

Ontlasting (poep) opvangen

Een portie poep opvangen

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u een portie ontlasting (poep) moet opvangen voor onderzoek.
In deze folder vertellen wij u hoe u de poep kunt opvangen, bewaren en inleveren.

Wanneer u poep moet inleveren, vangt u die altijd op in een nieuw en ongebruikt potje. Dit is om vervuiling en foute uitslagen te voorkomen. Met schoonmaakmiddelen krijgt u een potje niet schoon genoeg.
Om de poep op te vangen moet u daarom een potje gebruiken dat daar speciaal voor is gemaakt. U krijgt daarom een potje van uw behandelend (huis)arts of u koopt een potje bij de drogist of apotheek.

Buisje afb
Afbeelding 1. LET OP dit is een voorbeeld van een geschikt potje

Let op

Voor een onderzoek naar darmparasieten is een speciale DFT-afnameset verkrijgbaar via uw (huis)arts of bij de balie van het laboratorium Medische Microbiologie in het Maastricht UMC+ niveau 5. Volgroute H-5 geel  (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d132)(Laboratoria).

Ontlasting (poep) opvangen

Vang een kleine beetje poep op met bijvoorbeeld een stuk toiletpapier. Neem het lepeltje uit het potje (dit zit aan het dekseltje). Duw het lepeltje zo diep mogelijk in de opgevangen poep en doe de poep in het potje. U moet het potje minimaal een kwart vullen met poep.

Controle gegevens

Controleer na het opvangen van uw poep de volgende gegevens op het etiket van het potje:
          - uw naam
          - uw geboortedatum
Als één of meer van deze gegevens niet op het etiket staan, vul ze dan alsnog in op het etiket. Anders kunnen wij uw poep niet verwerken en onderzoeken.

Inleveren

Breng de poep samen met het aanvraagformulier naar uw (huis)arts. Graag zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur. Bewaar het potje zolang in de koelkast. U kunt de ontlasting ook afgegeven bij het Maastricht UMC+:

  • Aan de balie van het Diagnostisch Centrum. Volg daarvoor route G-6 blauw (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d12) niveau 1.
  • Of aan de balie van het Centraal Diagnostisch Laboratorium (Laboratoria) Volg route H-5 geel (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d132) niveau 5.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons via:
Centraal Diagnostisch Laboratorium
Telefoonnummer 043-387 47 02 

Websites

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-439