Hoofdingang MUMC+

Patiëntinformatie

Ontlasting opvangen

Een portie ontlasting

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u een portie ontlasting (feces) moet opvangen voor onderzoek.
Op dit blad informeren wij u hoe u de ontlasting opvangt, bewaart en inlevert.

Wanneer u ontlasting moet inleveren, vangt u dit altijd op in een nieuw en ongebruikt potje. Dit is om vervuiling en foutieve uitslagen te voorkomen, het gebruik van schoonmaakmiddelen is hier niet voldoende.
Om de ontlasting (feces) op te vangen gebruikt u een potje of buis die bestemd zijn hiervoor. Deze krijgt u van uw behandelend (huis)arts of u koopt een potje/buisje bij de drogist of apotheek.

Buisje afb
Afbeelding 1. LET OP dit is een voorbeeld van een geschikt potje

Let op

Voor het onderzoek naar darmparasieten is een speciale DFT-afnameset verkrijgbaar via uw (huis)arts of bij de balie van het laboratorium Medische Microbiologie in het Maastricht UMC+ niveau 5. Volgroute H-5 geel (Laboratoria).

Ontlasting opvangen

Vang een kleine hoeveelheid ontlasting op met behulp van bijvoorbeeld een stuk toiletpapier. Neem het lepeltje uit het fecespotje (zit aan het dekseltje). Dit duwt u zo diep mogelijk in de opgevangen ontlasting . De ontlasting doet in het buisje/potje totdat dit minimaal voor een kwart gevuld is.

Controle gegevens

Controleer of na het opvangen de volgende gegevens op het etiket van het buisje/potje staan:
          - uw naam
          - uw geboortedatum
Als één of meer van deze gegevens ontbreken, vul ze dan alsnog in, anders kunnen wij uw feces niet in behandeling nemen.

Inleveren

U brengt de ontlasting samen met het aanvraagformulier naar uw (huis)arts. Graag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur en bewaar het buisje/potje zolang in de koelkast. U kunt de ontlasting ook afgegeven bij het Maastricht UMC+:
- Aan de balie van het Diagnostisch Centrum. Volg route G-6 blauw niveau1
- Aan de balie van het Centraal Diagnostisch Laboratorium (Laboratoria) Volg route H-5 geel niveau 5.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met ons. Centraal Diagnostisch Laboratorium: 043-387 47 02.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021