Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Oogdruppelen

Uitleg (instructie) via de Academie voor Patiënt en Mantelzorger

Uw arts heeft met u besproken dat u of uw mantelzorger uw ogen gaat druppelen. De meeste patiënten vinden "het bij zichzelf druppelen van de ogen" een eenvoudige handeling. Het voordeel hiervan is dat u niet afhankelijk bent van anderen. 
Maar u kunt ook uw ogen laten druppelen door uw mantelzorger als u dit prettiger vindt. De verpleegkundige leert dan uw mantelzorger uw ogen te druppelen.
In dit blad leest u de uitleg over hoe u of uw mantelzorger uw ogen moet druppelen.

Voorbereiding

Lees de bijsluiter aandachtig door,  zodat u weet hoe u de medicatie (oogdruppels) bewaart en welke bijwerkingen kunnen optreden.  Ga door met het gebruik van oogdruppels tot de controle bij de oogarts op de polikliniek of zolang als de oogarts deze voorgeschreven heeft.

Algemene informatie

Wanneer u een flesje opent, let dan op de houdbaarheidsdatum en noteer de datum van opening op het etiket van het flesje. Op die manier kunt u later zien of u de medicatie nog mag gebruiken. Oogdruppels zijn meestal een maand houdbaar na het openen van de verpakking.
Meer informatie over de houdbaarheid vindt u meestal op de verpakking of bij uw apotheek.

Draagt u lenzen? Druppel dan uw ogen 's ochtends vóór het indoen van de lenzen.
's Avonds druppelt u na het uitdoen van de lenzen. Druppelt u vaker per dag, dan moet u de lenzen voor het druppelen uit doen.
Harde lenzen kunt u direct na het druppelen weer indoen.
Zachte lenzen mag u pas weer na 30 minuten na het druppelen indoen omdat het conserveermiddel in de oogdruppels schadelijk kan zijn voor zachte lenzen. Kijk in de bijsluiter en vraag bij twijfel uw apotheker om advies.
Raakt u per ongeluk uw oog, oogleden of wimpers aan, maak dan het flesje schoon met een tissue.
Wanneer u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, wacht dan tenminste vijf minuten tussen de verschillende druppels.
Als u zowel oogdruppels als oogzalf gebruikt, dan eerst de oogdruppels en na 5 minuten de oogzalf aanbrengen.
Wanneer u meer dan 2x per dag oogdruppels of oogzalf moet gebruiken, probeer dan de tijdstippen zoveel mogelijk over de dag te verspreiden, vanaf opstaan tot slapen gaan.
U krijgt een actuele druppellijst/recept mee naar huis.

Blijft het lastig om de oogdruppels correct toe te dienen, dan kunt u een hulpmiddel gebruiken.  Dit zijn meestal houdertjes waarin het flesje past en die u op het oog zet. Bij de apotheek kunnen ze u advies geven over welk hulpmiddel voor u geschikt is. Dit is afhankelijk van het soort flesje dat u gebruikt en welke problemen u heeft bij het druppelen.

x
x

Instructies als u het druppelen zelf doet

x

Was uw handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik liever geen handdoek – die wordt vaker gebruikt en kan een bron van besmetting zijn.
Zowel uw oogdruppels als uw ogen zijn hier gevoelig voor.
Haal de dop van het flesje en leg de dop op de zijkant.
Zo worden de oogdruppels zo min mogelijk besmet via de dop en zijn ze langer houdbaar.

x

Ga rechtop zitten. Neem het flesje oogdruppels in uw hand alsof u een pen vasthoudt.  Gebruik de hand die voor u het prettigst aanvoelt.  Meestal is dit de schrijfhand.

x

Trek met de toppen van uw vingers van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat een gootje ontstaat. Laat de palm van uw hand op uw kin rusten.

buig uw hoofd achterover

Buig uw hoofd achterover en kijk naar boven, richting wenkbrauwen.
Kunt u uw hoofd niet goed achterover buigen, ga dan liggen.

breng

Breng het flesje boven uw oog.  Raak het oog, de oogleden en de wimpers niet met het flesje aan. Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
Heeft u een flesje met het COMODAD-systeem?  
Druk dan eenmaal op de achterkant van het flesje.
Sluit uw oog (niet knijpen). 
U kunt uw hoofd nu weer terug buigen.

druk

Druk uw traanbuis 1 tot 3 minuten lang dicht door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van uw oog (aan de neuskant) te drukken.

 

 

x

Was uw handen met zeep en droog ze af.   
Sluit daarna het oogdruppelflesje.
Het is normaal dat u na het gebruik van oogdruppels tijdelijk wazig ziet.

Let op! 

Gebruikt u meer dan één medicijn in het oog? Wacht dan tenminste 5 minuten na het toedienen van het ene medicijn, voordat u een tweede of volgende medicijn in het oog brengt. Als een van de medicijnen een oogzalf is, moet u deze als laatste gebruiken.

Instructies voor mantelzorger

x

Was beiden uw handen met zeep en droog deze. Gebruik liever geen handdoek, die wordt vaker gebruikt en kan een bron van besmetting zijn. Zowel uw oogdruppels als uw ogen zijn hier gevoelig voor.

x

Laat de patiënt zitten en ga zelf achter de patiënt staan. Laat de patiënt het hoofd naar achteren buigen en naar boven kijken (richting wenkbrauwen). Het hoofd van de patiënt rust tegen uw buik.  
Heeft de patiënt moeite met het hoofd achterover te buigen, dan kan de patiënt het beste gaan liggen.
 
Haal de dop van het flesje en leg de dop op de zijkant. Zo worden de oogdruppels zo min mogelijk besmet via de dop en zijn ze langer houdbaar.

x

Laat de patiënt een gootje maken door met de wijsvinger het onderste ooglid naar beneden te trekken. Eventueel kunt u dit doen met de duim van uw andere hand.

x

Steun met uw hand op het hoofd van de patiënt en houd het flesje boven het oog.
Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.  
Raak met het flesje het oog niet aan.
Gebruikt u een flesje met het COMODAD- systeem? Druk dan eenmaal op de achterkant van het flesje.

x

Laat de patiënt zijn/haar oog sluiten (niet knijpen). Laat de patiënt de traanbuis 1 tot 3 minuten lang dichtdrukken, door zachtjes net onder het kleine harde bobbeltje in de binnenhoek van het oog (aan de neuskant) te drukken.

x

Was beiden uw handen en droog deze.
Sluit daarna het  oogdruppelflesje.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de verpleegafdeling waar u ontslagen bent. Het telefoonnummer vindt u op uw ontslag formulier.

Laatst bijgewerkt op 4 november 2020