Mumc+ foto online folders

Folder

Medicijn Linaclotide

De fabrieksnaam van dit medicijn is constella

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met linaclotide. In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

mercaptopurine

Algemene informatie

Linaclotide wordt gegeven bij het prikkelbare darmsyndroom met verstopping (obstipatie). Het wordt alleen voorgeschreven door een Maag-, Darm- en Lever (MDL) arts en alleen als u onvoldoende reageert op andere medicijnen of behandelingen.

Het middel is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen met bovengenoemde aandoening.

Als u aan de voorwaarden voldoet, betaalt uw verzekering het medicijn en krijgt u van uw arts een artsenverklaring die u samen met het recept bij uw apotheek afgeeft.

Hoe werkt linaclotide?

Linaclotide bevordert de stoelgang doordat de hoeveelheid vocht in de darm toeneemt en de ontlasting sneller door de dikke darm wordt gevoerd. De ontlasting dikt hierdoor minder snel in waardoor u minder last van verstopping hebt. Verder kan linaclotide de overgevoeligheid van de darmen verminderen waardoor de pijnklachten afnemen.

Hoe gebruikt u de linaclotide?

Linaclotide is een capsule 290 microgram die u één maal daags inneemt een half uur voor de maaltijd in. Als het medicijn bij u werkt, krijgt u een vervolgrecept. Wilt u stoppen met de medicatie, bespreek dit dan eerst uw arts voordat u stopt.

Let op: Sommige medicijnen kunnen minder goed functioneren bij ernstige of langdurige diarree klachten, zoals orale anticonceptiemiddelen of medicijnen waarvoor een exacte dosering nodig is. Sommige medicijnen kunnen het risico op diarree verhogen wanneer ze gecombineerd worden, zoals protonpompremmers (bij overmatig maagzuurproductie

Wanneer moet u linaclotide NIET gebruiken

  • Bij ernstige of langdurige diarree (regelmatig of waterige ontlasting gedurende zeven dagen of langer).
  • Licht gevoel in het hoofd.
  • Duizeligheid.
  • Flauwvallen.
  • Bijwerkingen die niet van vanzelf weggaan.

Hebt u last van een van bovengenoemde klachten, neem dan contact met uw arts.

Bent u zwanger?

Wij raden u af om linaclotide in te nemen tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding. Dit omdat er geen of beperkte  gegevens bekent zijn over het veilig gebruik tijdens de zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. 

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen zijn vaak van korte duur bij het opstarten van de medicatie. De meest voorkomende bijwerkingen na het starten van de medicatie zijn:

  • diarree (bij (ongeveer 15% van de patiënten);
  • buikpijn;
  • gevoel;
  • winderigheid, duizeligheid
  • soms uitdroging, verminderde eetlust.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-441