Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Loperamide

fabrieksnaam: Loperamide / Imodium / Arestal

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met Loperamide. In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

6-mercaptopurine

Algemene informatie

Loperamide kan worden gegeven bij diarree. Dit middel is voor deze indicatie geregistreerd als geneesmiddel in Nederland en is zonder recept verkrijgbaar.

Hoe werkt Loperamide?

Loperamide vertraagt de darmbeweging en voorkomt zo diarree. Zo kan meer vocht uit de ontlasting onttrokken worden door de darm, zodat de ontlasting steviger wordt.

Hoe gebruikt u Loperamide?

Loperamide wordt gegeven in capsules, smelttablet of drank in de dosering van een of twee milligram. De tabletvorm neemt u in met water. De arts bespreekt met u hoeveel u moet innemen en op welk tijdstip. Deze informatie vindt u ook op het recept dat uw arts u meegeeft of op het doosje van de medicatie.

Loperamide kan veilig ingenomen worden met andere medicatie.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen zijn niet veelvoorkomend, maar gemeld zijn onder andere:

  • winderigheid;
  • duizeligheid;
  • misselijkheid;
  • buikpijn;
  • droge mond;
  • bij te hoge dosering ook obstipatie.

Hebt u bijwerkingen die niet spontaan weg gaan, neem dan contact op met uw arts.

Bent u zwanger?

Tijdens de zwangerschap wordt loperamide meestal uit voorzorg, niet voorgeschreven. Dit is niet omdat er bijwerkingen voor kind of moeder bekend zijn, maar omdat hier te weinig onderzoek naar gedaan is.

Wanneer moet u stoppen met Loperamide?

Zodra de ontlasting vaster wordt of zodra u langer dan 12 uur geen ontlasting meer heeft gehad, moet u stoppen met het innemen van Loperamide. 

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021