Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Metoclopramide

Fabrieksnaam: Primperan

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met metoclopramide. In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

6-mercaptopurine

Hoe werkt metoclopramide?

Metoclopramide stimuleert de bewegingen van de maag en darmen. Hierbij zorgt het medicijn ervoor dat het voedsel sneller van de maag naar de darmen gaat. Ook werkt het medicijn het gevoel van misselijkheid tegen via het centrale zenuwstelsel.

Dit middel wordt gebruikt bij klachten van misselijkheid of braken of om deze klachten te voorkomen. Daarnaast wordt het gebruikt bij patiënten met een "luie of trage maag" (maagontledigingstoornissen / gastroparese).

Metoclopramide tabletten werken binnen 30 tot 60 minuten. De zetpillen werken wat langzamer. Het effect houdt zes tot acht uur aan.

Hoe gebruikt u de metoclopramide?

Metoclopramide zijn er in tabletten en zetpillen. De tabletten worden zo nodig één tot drie keer per dag voorgeschreven. Ook kan het zijn dat u de tabletten drie keer per dag standaard moet innemen voor de maaltijd. Uw arts bespreekt dit met u. Neem de tabletten 30 minuten voor de maaltijd in met een glas water. U mag niet kauwen op de tabletten en er moet altijd zes uur tussen elke dosis zitten.

Wanneer moet u metoclopramide NIET innemen?

Bij overgevoeligheid voor metoclopramide of bijwerkingen. Overleg met uw arts bij hartritmestoornissen of als u bekend bent met andere hartproblemen.

Let op: gebruikt u medicatie in verband met de ziekte van Parkinson, depressie, atovaquon (middel tegen infecties) geeft dit dan door aan uw arts. Als u andere middelen gebruikt die het reactievermogen verminderen, dan kan dit elkaar versterken.

Wat zijn de bijwerkingen?

De volgende bijwerkingen komen het meeste voor na het starten van de medicatie:

  • slaperigheid;
  • sufheid;
  • sombere stemming;
  • zwak voelen; 
  • oncontroleerbare bewegingen;
  • diarree.

Krijgt u last van bovenstaande bijwerkingen of wilt u stoppen met de medicatie, neem dan contact op met uw arts. U kunt in principe elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.

Autorijden

Uw reactievermogen wordt ook beïnvloedt, dit heeft effect op het autorijden. Gebruikt u af en toe het medicijn en heeft u geen bijwerkingen dan mag u na iedere inname 24 uur niet rijden.

Gebruikt u het medicijn elke dag en heeft u geen bijwerkingen, dan mag u de eerste paar dagen niet autorijden. Heeft u last van bijwerkingen dan mag u niet autorijden.

Bent u zwanger?

Metoclopramide kan veilig in de zwangerschap worden gebruikt. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts; dit medicijn komt in kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021