Mumc+ foto online folders

Folder

Pepermuntolie capsules

De fabrieksnaam van dit medicijn is Tempocol

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met pepermuntolie capsules.

In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

6-mercaptopurine

Algemene informatie

Pepermuntolie capsules worden gegeven bij het prikkelbare darmsyndroom. Het middel is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen met buikklachten.

Hoe werkt pepermuntolie?

Naar de werking van pepermuntolie wordt nog onderzoek gedaan. Men gaat ervan uit dat pepermuntolie de overgevoeligheid van de darmen vermindert, waardoor de pijn zal afnemen. Het maximale effect is na ongeveer vier weken merkbaar. Pepermuntolie heeft ook effect op de bewegingen van de darm. Door de capsule die om de pepermuntolie zit, komt de pepermuntolie pas vrij in de dunne darm en bereikt een deel van de pepermunt de dikke darm.

Hoe gebruikt u de pepermuntolie capsules?

Pepermuntolie wordt gegeven in een capsulevorm van 182 milligram. Het advies is om de capsule een half uur voor de maaltijd op een lege maag in te nemen met een groot glas water. Zo gaat de capsule direct door naar de dunne darm. De capsule moet u heel doorslikken, dus niet breken of kauwen, want als de inhoud van de capsule vrijkomt, kan dit zuurbranden of een sterke menthol smaak in de mond veroorzaken.

Om bijwerkingen te voorkomen kan de arts u adviseren om de behandeling op te bouwen, door bijvoorbeeld:

  • de eerste week één capsule per dag te nemen;
  • de tweede week tweemaal daags een capsule te nemen;
  • vanaf de derde week driemaal daags de capsules in te nemen en met deze dosering door te gaan.

Let op: als u de capsules samen met een maaltijd inneemt of als u een hogere dosering maagbeschermers gebruikt, kan de pepermuntolie uit de capsule in de maag vrijkomen. Dit kan maagklachten veroorzaken. Neem de capsule daarom altijd op een nuchtere maag, met een glas water in. Als u maagzuurremmers gebruikt, is het advies om tussen de inname van de pepermuntolie capsule en de maagzuurremmer minimaal 30 min te wachten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen zijn vaak van korte duur bij het opstarten van de medicatie. Daarom wordt een opbouwschema gehanteerd. De volgende bijwerkingen komen het vaakste voor(bij één op de tien personen) na het starten van de medicatie:

  • hoofdpijn;
  • opboeren;
  • maagzuurklachten;
  • koud gevoel rond de anus.

Hebt u bijwerkingen die niet spontaan wegtrekken, neem dan contact op met uw arts.

Bent u zwanger

De pepermuntolie capsules zijn niet getest bij zwangere vrouwen, zodat hier geen gegevens over beschikbaar zijn. Uit andere onderzoeken met menthol zijn er geen nadelige effecten van gebruik tijdens zwangerschap beschreven.

Uit voorzorg is het advies om de capsules niet tijdens de zwangerschap te nemen.

Langdurig gebruik van pepermuntolie

Er zijn ook onvoldoende gegevens over langdurig gebruik van pepermuntolie capsules (langer dan drie maanden). Er zijn echter ook geen aanwijzingen dat langdurig gebruik schadelijke effecten zou hebben.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-446