Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Prucalopride

Fabrieksnaam: Resolor

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met prucalopride. In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

6-mercaptopurine

Hoe werkt prucalopride?

Prucalopride stimuleert de bewegingen van de maag en darmen. Hierbij zorgt het medicijn ervoor dat het voedsel sneller van de maag naar de darmen gaat. Daarom wordt dit medicijn vaker voorgeschreven bij patiënten met een “luie of trage” maag (maagontledigingstoornissen / gastroparese).

Daarnaast wordt het ook voorgeschreven voor bij chronische verstopping (obstipatie) als andere laxeermiddelen onvoldoende helpen.

Prucalopride begint te werken binnen één tot twee dagen. Na ongeveer vier weken is duidelijk of het medicijn bij u werkt of niet.

Hoe gebruikt u de prucalopride?

Prucalopride tabletten neemt u één keer per dag in een dosering van één of twee milligram. Het medicijn kan met of zonder voedsel op elk moment van de dag worden ingenomen.

Bent u zwanger?

U kunt dit medicijn beter niet gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden of als u borstvoeding wilt geven. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding is nog te weinig bekend.

Wat zijn de bijwerkingen?

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen na dat u start met de medicatie:

  • hoofdpijn;
  • maag-darmklachten zoals misselijkheid, diarree of buikpijn;
  • de eerste dagen kan dit medicijn duizeligheid of vermoeidheid veroorzaken; als dit bij u het geval is, rijd dan geen auto.

Krijgt u last van bovenstaande bijwerkingen of wilt u stoppen met de medicatie, neem dan contact op met uw arts. U kunt in principe elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Autorijden

U mag met autorijden als u dit medicijn slikt, mits u geen klachten heeft van bijwerkingen zoals duizeligheid of vermoeidheid.

Vergoeding

Dit medicijn wordt niet vergoed door uw ziektekostenverzekering. Dit betekent dat u het medicijn zelf moet betalen. Werkt het medicijn bij u, dan kan er een verzoek worden ingediend bij uw zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor terugbetaling. Dit besluit ligt bij uw zorgverzekeraar.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021