Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Psylliumvezels

Fabrieksnaam: Metamucil of Volcolon

Uw arts heeft met u gesproken over een behandeling met psylliumvezels (Metamucil/Volcolon). In dit blad krijgt u aanvullende informatie over dit medicijn.

6-mercaptopurine

Algemene informatie

Psyllium kan worden gegeven bij obstipatie, maar ook juist bij diarree. De vezels hebben als eigenschap dat ze veel vocht kunnen binden. Dit zorgt voor beter gevormde stoelgang.

Gebruikt u psyllium bij obstipatie (verstopping), dan is het advies om na inname van de vezels juist veel te drinken. Hierdoor wordt de ontlasting zachter.

Gebruikt u psyllium bij diarree of ongewenst verlies van ontlasting, dan hoeft u juist niet veel te drinken na inname van Psyllium. Zo wordt de ontlasting steviger. Dit komt omdat de psylliumvezels het overschot aan vocht in de darm, als een soort spons, gaan binden.

Hoe werkt psyllium?

De vezels mengen zich met de ontlasting en houden vocht vast. Als u veel water drinkt wordt de ontlasting zachter en dunner. Als u weinig drinkt wordt de ontlasting juist steviger. De werking van het medicijn treedt op na 12 tot 24 uur en kan twee tot drie dagen aanhouden.

Hoe gebruikt u psyllium?

Psyllium wordt gegeven in poedervorm in zakjes die u in een glas water oplost en opdrinkt. De arts bespreekt met u hoe en wanneer u het medicijn inneemt. Deze informatie leest u ook op uw recept of medicatiedoosje. De standaard dosering is een zakje per dag.

Let op: het advies is om psyllium niet op hetzelfde moment in te nemen met andere medicijnen. Houd minimaal 30-60 minuten aan tussen het innemen van psyllium en de overige medicatie.
Bij combinatie met schildklierhormonen, moet de schilklierfunctie extra gecontroleerd worden.

Wat zijn de bijwerkingen?

Er zijn weinig bijwerking u kunt last krijgen van:

  • winderigheid;
  • opgeblazen gevoel;
  • buikpijn, misselijkheid;
  • jeuk.

Bent u zwanger

U kunt dit medicijn tijdens de zwangerschap veilig innemen.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, neem dan contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ via tel. 043-387 51 00 (tijdens kantooruren).

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021