Hoofdingang MUMC+

Patiëntinformatie

Urine verzamelen, 24-uurs

Eén of meerdere dagen achter elkaar

Met uw behandelende arts heeft u afgesproken dat u 24-uurs urine moet verzamelen voor onderzoek. Op dit blad informeren wij u hoe u de urine verzamelt, bewaart en inlevert bij het Centraal Diagnostisch Laboratorium.

Ophalen verzamelmateriaal

Van uw behandelde arts of huisarts krijgt u een aanvraagformulier. Met dit formulier haalt u een verzamelbokaal en een etiket op bij het Centraal Diagnostisch Laboratorium, niveau 5, Maastricht UMC+. Volg H-5 geel (Laboratoria).

Instructie 24 uur lang urine verzamelen

De verzameling van de urine begint bij voorkeur ’s morgens rond 8 uur.

Instructie afb

Einde urine verzamelen of begin volgende dag (volgende ochtend)

instructie2

Moet u meerdere dagen urine sparen, ga dan na de eerste dag meteen door in een nieuwe bokaal voor de volgende dag. De eindtijd van de eerste urine is dan de begintijd van de tweede urine.
Spaar de volgende dag verder volgens bovenstaand schema. De gespaarde urine koel en donker bewaren. Alle bokalen tegelijk naar het Centraal Diagnostisch Laboratorium brengen.

Waarschuwing

Afhankelijk van het soort onderzoek kan in de bokaal een conserveermiddel of een sterk zuur zitten. Laat deze materialen in de bokaal zitten!
U moet hier voorzichtig mee omgaan en niet in de buurt van kinderen bewaren.
U kunt de urine daarom het beste in een schone beker of pot opvangen en de inhoud vervolgens voorzichtig in de bokaal gieten.

Belangrijk

Om te voorkomen dat er urine verloren gaat of verontreinigd wordt met ontlasting, moet u vóór de ontlasting eerst plassen.
Controleer na het verzamelen of de volgende gegevens op het etiket van de bokaal/bokalen staat:

  • uw volledige naam;
  • uw geboortedatum;
  • datum en tijdstip van het begin en einde van de verzameling.

Inleveren

Plak het etiket of etiketten op de bakaal/bokalen!!! Bokalen zonder etiket of identificatie kunnen niet in behandeling worden genomen.
Breng de urinebokaal/bokalen met het aanvraagformulier zo snel mogelijk naar de balie van het Centraal Diagnostisch Laboratorium, niveau 5. Volg H-5 geel (laboratoria).
De balie is dag en nacht open (buiten kantooruren gebruik maken van de bel).

LET OP

Als er op uw aanvraagformulier 5-HIAA in urine is aangestreept, mag u niet alles eten. 24 Uur voorafgaand aan het verzamelen van de urine en op de verzameldag zelf, is het niet toegestaan de onderstaande producten te gebruiken. Deze kunnen de uitslag van de test verstoren.

*   Ananas en ananassap                             *   Pruimen         
*   Avocado  en aubergine                           *   Banaan
*   Hoestsiroop                                                *  Kiwi
*   Noten (geen enkele soort)                     *   Paracetamol
*   Tomaten (ook tomatensap en tomatensoep)

Als er op uw aanvraagformulier histamine en/of imidazolazijnzuur in urine is aangestreept, mag u niet alles eten. 24 Uur voorafgaand aan het verzamelen van de urine en op de verzameldag zelf is het niet toegestaan de onderstaande producten te gebruiken. Deze kunnen de uitslag van de test verstoren.

*   Kaas                                                                *   Yoghurt
*   Spinazie                                                         *   Zuurkool
*   Wijn                                                                *   Vis uit blik
*   Aubergines
 

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met ons. Centraal Diagnostisch Laboratorium
T: 043-387 66 98 / 043-387 46 91

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021