MUMC+

Folder

Lomustine: chemotherapie om groei tumor te onderdrukken

Hier leest u meer over de behandeling met Lomustine.

In overleg met uw arts is er gekozen voor de behandeling van uw hersentumor met Lomustine. Lomustine is een medicijn wat de celdeling remt. De gehele behandeling zal poliklinisch plaatsvinden.

Hoe werkt chemotherapie?

De cellen in uw lichaam delen zich om zich constant te vernieuwen. Kankercellen delen zich sneller dan andere lichaamscellen en kennen een ongeremde groei. Chemotherapie heeft een remmend effect heeft op de deling van cellen. De kankercellen zijn gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie dan gewone cellen. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam vernietigd.

Het gebruik van Lomustine

Iedere zes weken neemt u één keer de Lomustine capsules in. Neem de capsule(s) in op een lege maag. Een lege maag heeft u vanaf drie uur na een maaltijd. Neem bij voorkeur dan ook dit medicijn in voordat u ‘s avonds gaat slapen. U krijgt maximaal zes kuren. Elke volgende kuur start in principe zes weken na de inname van de capsules, als uw bloeduitslagen goed zijn.

Na elke  twee kuren wordt gekeken met een MRI scan of de therapie aanslaat. Dat wil zeggen, of de tumor stabiel gebleven is of zelfs kleiner geworden is. Zolang de tumor stabiel blijft en u de chemotherapie goed verdraagt, kan de behandeling met Lomustine worden gecontinueerd.

Kleine hoeveelheden van de chemokuur komen tot vier dagen na de kuur terecht in uw urine en ontlasting. Om onnodige blootstelling hieraan te voorkomen, raden wij u aan om na het gebruik van het toilet altijd goed door te spoelen met het deksel dicht. Bij het opruimen van gemorste urine, ontlasting of braaksel doet u handschoenen aan en gooit u het gebruikte doekje weg.

Wat mag ik wel en niet doen, eten en drinken?

 • U mag bijna al uw dagelijkse activiteiten blijven ondernemen. Hieronder een aantal adviezen:

  • Bescherm uw lichaam tegen de zon. Smeer u in met zonnebrandcrème factor 20 of hoger wanneer u de zon in gaat.
  • Omdat in vaginaal vocht (en sperma) ook restanten van de chemokuur worden uitgescheiden, raden wij aan om tot zeven dagen na de kuur een condoom te gebruiken.
  • Neem tijdens de chemokuren voorzorgmaatregelen, zodat u of uw partner niet zwanger raakt. Het effect van Lomustine op het ongeboren kind is namelijk onbekend. Geef tijdens het gebruik van Lomustine ook geen borstvoeding. Als er sprake is van kinderwens, overleg dit dan met uw specialist.
  • Zoenen, knuffelen en aanraken kan zonder problemen.
  • De beleving van seks kan heel anders worden in deze periode, lees ook het informatieblad seksualiteit en kanker, verkrijgbaar in het ontmoetingscentrum.
  • Stel een bezoek aan de tandarts uit tot na de chemotherapie. Indien u toch naar de tandarts moet gaan,  overleg dan met uw behandelend arts of er voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen.
  • Overleg met uw behandelend neuroloog of u motorvoertuigen mag besturen of alleen mag gaan zwemmen.

  Als u niet goed weet of iets wel mag/kan tijdens de behandeling, vraag dit dan aan uw behandeld arts in het ziekenhuis.

 • Bepaalde voedingsmiddelen kunnen in combinatie van deze middelen bijwerkingen hebben. Gebruik dan ook geen:

  • Rauw vlees(waren) zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar; filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, leverworst, leverpastei, paté.
  • Rauwe vis, zoals rauw tonijn, sushi. Voorverpakte gerookte vis; zoals gerookte zalm, makreel en paling. Rauwe schelpdieren zoals oester;
   Haring, dagvers, is toegestaan;
  • Zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en rauwe melk;
  • Schimmelkazen, en oude kazen. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk is toegestaan;
  • Rauwe/zacht gekookte eieren, dooier moet gestold zijn;

   

  • Probiotica zoals Yakult, Vifit, Actimel en Activia;
  • Alcohol;
  • Grapefruit, noten en bananen.
  • Softijs.

  Tijdens de chemokuur kan uw smaak veranderen en uw eetlust verminderen. Indien gezond eten moeilijk wordt, probeer dan in elk geval zoveel calorieën binnen te krijgen dat u op gewicht blijft.

Bijwerkingen

Doordat chemotherapie ook de deling van gezonde cellen remt, kunnen er bijwerkingen ontstaan. Om u hierop voor te bereiden staan de meest voorkomende hieronder benoemd.

 • In uw beenmerg worden witte, rode bloedcellen en bloedplaatjes aangemaakt. Door de chemotherapie kan de aanmaak van deze 3 types bloedcellen verminderen.

  • Wordt het aantal witte bloedcellen te laag, dan bent u extra gevoelig voor infecties. Hier reageert u heftiger op en u kunt dan ook in een korte tijd heel ziek worden. Krijgt u koorts (temperatuur 38,5 Gr. C of hoger ) dan wordt u ook dringend geadviseerd onmiddellijk contact op te nemen met het MUMC+. Gelukkig komt dit zelden voor.

  In het beenmerg worden ook de bloedplaatjes gemaakt die zorgen voor de bloedstolling. Door een tekort aan bloedplaatjes bent u extra gevoelig voor bloedingen en het ontstaan van blauwe plekken. Krijgt u een bloedneus, blauwe plekken zonder stoten of kleine rode plekjes op uw onderbenen, neem dan direct contact opnemen met het ziekenhuis.

 • Door de Lomustine kan u misselijk worden en gaan braken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen krijgt u medicatie voorgeschreven. Zo krijgt u een middel tegen misselijkheid voor geschreven, genaamd Grainestron, dit neemt u ongeveer 30 minuten voordat u de de Lomustine capsules inneemt. Blijft u misselijk, dan neemt u drie keer per dag Metoclopramide (Primperan) pillen van 10 mg. Kunt u door de misselijkheid niet slikken, gebruik dan de zetpillen van 10 mg.

  Zorg dat u, ook als niet kunt eten, voldoende drinkt: tot 2 liter per dag. Drink afwisselend water, vruchtensap, bouillon of limonade. Blijft u ondanks de voorzorgsmaatregelen langer dan 24 uur misselijk en u houdt u niets meer binnen, neem dan contact op met het ziekenhuis. Als de misselijkheid zeer heftig is geweest zal de arts u voor de volgende kuur sterkere medicatie voorschrijven.

 • Tijdens de chemokuur kunt u last krijgen van darmverstoppingen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u genoeg drinkt: tenminste 2 liter per dag. Ook is het belangrijk dat u zoveel mogelijk volkoren producten, groenten en fruit eet en beweegt. Heeft u meer dan 3 dagen geen ontlasting of heeft u last van heftige buikkrampen, neem dan contact op met het ziekenhuis. Is de darmverstopping niet zo heftig, maar wel hinderlijk, meldt dit dan tijdens uw polikliniekbezoek. U arts kan u dan medicijnen voorschrijven om dit te verkomen.

  Neem bij diarree onmiddellijk contact op met uw behandeld arts.

 • Tijdens de chemokuren merkt u dat u sneller vermoeid wordt. Probeer dan ook een uurtje extra te rusten. Blijf wel in beweging. Verdeel uw energie goed en besteed deze vooral aan het doen van leuke dingen. Als het huishouden te zwaar is schakel dan op tijd hulp in, eventueel door middel van thuishulp. Bespreek dit met uw arts. De mate van vermoeidheid is verschillend, de duur ook. Vraag de voorlichters in het ontmoetingscentrum naar informatiebronnen over kanker en vermoeidheid. Ook kunt u deelnemen aan het programma Oncologische Revalidatie (oncologie.mumc.nl/oncologische-revalidatie).

Schema Lomustine kuur

In onderstaand schema staat het tijdspad voor de Lomustine kuur benoemd. Hierop kunt zelf ook aantekeningen maken.

Lomustine schema
MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van dit document nog vragen neem dan contact met ons op. Neem daarnaast direct contact op met ons wanneer u de volgende klachten ervaart:

 • Koorts hoger dan 38,5 graden;
 • Een bloedneus, veel blauwe plekken of rode vlekjes op uw benen;
 • misselijk/braken/pijnlijke mond waardoor meer dan 24 uur geen drinken binnen kunnen houden/krijgen
 • meer dan 3 dagen geen ontlasting of meer dan 24 uur diarree

Tijdens kantooruren:
Polikliniek Oncologie:
043-3876400
Oncologieverpleegkundigen Sarah Dassen en Sandra Klos
043-3876400
vpkzeldzametumoren.oncologie@mumc.nl

Telefoon na kantooruren, in weekenden en op feestdagen:
Verpleegafdeling A5:  
043-3876510 of 043-3876513

Websites

Laatst bijgewerkt op 23 januari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-46