Mumc+ foto online folders

Patiëntinformatie

Endo-echoscopie

U krijgt een endo-echoscopie. 
Hieronder leest u informatie over dit onderzoek.

Het is verplicht dat u een begeleider meeneemt naar het onderzoek. Uw begeleider is bij het gesprek met de arts na het onderzoek. Ook brengt hij of zij u naar huis. U mag de rest van de dag niet zelf fietsen of auto rijden

Het voorgesprek

De arts regelde voor u een colonoscopie.
De arts heeft u uitgelegd hoe dit onderzoek gaat en welke problemen daarbij soms kunnen ontstaan.

De arts heeft ook gevraagd of u bloedverdunners gebruikt.
De arts vertelde u of u hiermee moet doorgaan of stoppen.
Het kan ook zijn dat u tijdelijk een andere bloedverdunner moet gebruiken.

Heeft u vragen over het onderzoek, uw medicijnen of de voorbereiding?
Vraag het aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Afspraak

U krijgt van de afdeling Endoscopie een datum waarop het onderzoek gebeurt.
Als u op deze datum niet kunt, belt u dan met het nummer 043-3877700.

endo-echoscopie
1. Endo-echoscopie via de mond

Voorbereiding op het onderzoek

 • Omdat u sedatie (een roesje) krijgt, moet u een begeleider meenemen.
  Regelt u dat alstublieft op tijd, want zonder begeleider kan het onderzoek niet doorgaan.
 • U moet nuchter zijn:
  • Bij een onderzoek in de ochtend:
   U mag niet meer eten, drinken en roken vanaf middernacht.
  • Bij een onderzoek in de middag:
   U mag niet meer eten, drinken en roken vanaf 8 uur ’s ochtends.
   U mag vóór 8 uur nog wel een cracker of beschuitje eten. 
 • Medicijnen mag u wel innemen met wat water.
 • Nuchter betekent niet eten, niet drinken en niet roken.

Dag van het onderzoek

U bereikt de afdeling Endoscopie in het MUMC+ via looproute G2 groen. U meldt zich bij onze balie tien minuten vóór het begin van het onderzoek.

Op de behandelkamer controleren wij nog een keer uw naam en geboortedatum. Daarna krijgt u een polsbandje waar dit op staat. Hierna gaat u liggen op het bed. U krijgt een infuusnaald en we sluiten u aan op de monitor.

We doen een “time out” om nóg een keer te controleren of we bij de juiste persoon het juiste onderzoek gaan doen. We vragen nog een keer naar bloedverdunners, een allergie voor medicijnen, pacemakers of implantaten in een heup of knie. Dit is ook een goed moment dat u aan ons nog dingen kunt vragen.

Hierna begint het onderzoek.

Sedatie (een roesje)

Bij het aanvragen van het onderzoek is besloten dat u tijdens het onderzoek een "roesje" krijgt. Dit is een slaapmiddel waardoor u het onderzoek makkelijker ondergaat. Het is géén narcose. U bent niet "weg" en u valt niet echt in slaap, maar we kunnen het onderzoek dan zonder problemen uitvoeren. De meeste mensen kunnen zich na afloop weinig of niets meer van het onderzoek herinneren.

Omdat sommige mensen minder diep gaan ademen, sluiten we u aan op de monitor. Hiermee bewaken we uw hartslag, bloeddruk en zuurstof-gehalte.

De rest van de dag mag u:

 • niet fietsen of auto rijden,
 • geen belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld bij een notaris
 • geen alcohol drinken.

Begeleiding

U moet een begeleider meenemen.
De begeleider is bij het gesprek met de arts direct na het onderzoek én brengt u naar huis.
Regel dit alstublieft op tijd. Als u geen begeleider heeft, kan het onderzoek niet doorgaan.  

De begeleider wacht tijdens het onderzoek in de wachtkamer.
De begeleider mag niet bij het onderzoek zijn.

Het onderzoek

Een endo-echoscopie is een onderzoek waarbij via mond of anus een endoscoop kan worden ingebracht. Een endoscoop is een dunne flexibele slang  met aan het uiteinde een camera en een lampje; een endo-echoscoop bevat ook nog een echoapparaat aan het uiteinde. Dit apparaat zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De echo’s van deze geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam en worden opgevangen en omgezet in zichtbaar beeld op een monitor. Hierdoor is het mogelijk om informatie te krijgen over diepere lagen van het maag-darmkanaal of van organen direct buiten het maag-darmkanaal. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.  

 

Er bestaan twee soorten endo-echoscopie:

 1. Via de mond. Hierdoor kunnen afwijkingen van de slokdarm, klieren achter het borstbeen, de maag of de alvleesklier worden opgespoord. Ook kunnen puncties worden uitgevoerd of abcessen gedraineerd.
 2. Via de anus. Hierdoor kunnen afwijkingen van de endeldarm of het kleine bekken worden opgespoord. Ook kunnen puncties worden uitgevoerd of abcessen gedraineerd.
De endo-echoscopie via de mond

U moet nuchter zijn (bij een onderzoek in de ochtend vanaf middernacht en bij een onderzoek in de middag vanaf 8 uur ’s ochtends (u mag vóór 8 uur een cracker of beschuitje eten); medicijnen mag u wel innemen met wat water).

Tijdens een endo-echoscopie via de mond ligt u op uw linkerzij op de onderzoeksbank. Als u een gebitsprothese heeft, moet u die uitdoen. Uw keel wordt verdoofd met een spray. Deze spray zorgt ervoor dat u minder hoeft te kokhalzen tijdens het onderzoek. Een verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw kaken om zowel uw gebit als de endoscoop te beschermen. De arts brengt de endoscoop door de ring in uw keel. Vervolgens vraagt hij of zij u om te slikken. Doordat u de flexibele slang als het ware inslikt, komt deze gemakkelijk in de slokdarm terecht. Vanaf dit punt bestuurt de arts de endoscoop verder.

De endo-echoscopie via de anus

Om in de anus te kunnen kijken, moet de endeldarm leeg zijn. Daarom krijgt u voorafgaand aan het onderzoek op de afdeling endoscopie een klysma om de endeldarm schoon te spoelen. Het spoelen duurt een kwartier.

Tijdens een endo-echoscopie via de anus ligt u op uw linkerzijde op de onderzoeksbank.  Via de anus brengt de arts de endoscoop een klein stukje (maximaal 10 centimeter) in de endeldarm.

Mogelijke complicaties

Hoewel een endo-echoscopie over het algemeen een veilig onderzoek is, kunnen er in een enkel geval complicaties ontstaan.

 • De kans op ademhalingsproblemen of stoornissen in de hartfunctie neemt toe. Via een knijpertje op uw vinger of aan uw oor wordt u hierop voortdurend gecontroleerd. Ook wordt elke vijf minuten uw bloeddruk gecontroleerd.
 • Wanneer er nog voedsel in uw maag aanwezig is, kunt u zich tijdens een echo-endoscopie via de mond verslikken in voedsel dat tijdens het onderzoek wordt opgeboerd. Als het voedsel in de luchtpijp komt, kan er bovendien een luchtweginfectie optreden.
 • Door het krachtig opboeren tijdens het onderzoek of door het moeizame passeren van de endoscoop, kan het slijmvlies soms beschadigd raken. Dit kan een lichte bloeding veroorzaken.
 • Bij een endo-echoscopie via de mond kan soms een scheurtje in de slokdarm of dunne darm optreden. Dit kan gebeuren als de keel moeizaam te passeren is of als er vernauwingen in de slokdarm of maag zijn. Bij een dergelijke complicatie is minimaal een opname en soms ook een operatie noodzakelijk.
 • Bij het afnemen van een weefselmonster tijdens een echo-endoscopie via de mond wordt door de wand van de slokdarm of maag geprikt. Hierbij bestaat een kleine kans op een bloeding of ontsteking.
 • Er bestaat een kans dat u keelpijn heeft. Deze pijn is meestal binnen een dag verdwenen.

Wegnemen van stukjes weefsel (biopten) of een poliep

Bij afwijkingen van het slijmvlies kan de arts tijdens het onderzoek besluiten om stukjes weefsel weg te nemen. U voelt dit niet, maar het kan wel wat bloedverlies geven. De patholoog onderzoekt de stukjes weefsel onder de microscoop.
 

Wanneer de arts tijdens het onderzoek poliepen ziet, kan hij deze meestal direct verwijderen. Dat gebeurt door een lus van metaaldraad als een lasso om de poliep heen te leggen.
Door het metaaldraad gaat een elektrische stroom, waardoor de metaaldraad de poliep afsnijdt.
U voelt dit niet, maar het kan wel bloedverlies geven.
De patholoog onderzoekt de poliepen onder de microscoop.

Na afloop van het onderzoek

De arts die het onderzoek doet, vertelt direct na afloop wat hij gezien en gedaan heeft.
Ook uw begeleider is bij dit gesprek.

Nazorg

U moet na afloop van het onderzoek nog ongeveer een uur blijven liggen.
Wanneer u goed wakker bent, krijgt u van ons iets te eten en drinken.

U krijgt een kaartje mee naar huis met nummers die u kunt bellen als u thuis problemen krijgt.
Op dit kaartje staan ook de leefregels en uw nieuwe afspraak.
Gebruikt u normaal bloedverdunners? Dan staat op het kaartje ook een advies voor de bloedverdunners.

Uitslag van het onderzoek en verdere behandeling

Na het onderzoek krijgt u een kaartje mee naar huis waarop staat bij wie en wanneer u de uitslag en eventuele verdere behandeling krijgt.

Opleiding

In het MUMC+ werken ook artsen in opleiding tot maag-darm-leverarts (MDL-arts). Het kan zijn dat een MDL-arts in opleiding het onderzoek bij u doet. In dat geval is er altijd óók een ervaren MDL-arts bij het onderzoek.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, vraag het dan aan uw arts. 

U kunt ook bellen met de afdeling Endoscopie van het MUMC+ op nummer 043 - 3877700. Dat kan op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar endoscopie@mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 1 juni 2022