Mumc+ foto online folders

Folder

2-uurs impedantie-manometrie slokdarm

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts heeft u afgesproken een 2-uurs drukmeting van de slokdarm uit te laten voeren. In dit informatieblad leest u alles wat voor u belangrijk van is in verband met dit onderzoek.

De slokdarm transporteert het voedsel van uw keel naar uw maag en wordt zowel bovenaan als onderaan begrensd door een sluitspier. Na het slikken opent de bovenste sluitspier zich. Met behulp van zwaartekracht en bewegingen van uw slokdarm gaat het voedsel naar uw maag, waar de onderste sluitspier zich ontspant. Het meten van de druk in de slokdarm geeft belangrijke informatie over het functioneren van de beide sluitspieren en uw slokdarm.
Tijdens het onderzoek wordt ook onderzocht of maaginhoud of lucht vanuit uw maag naar uw slokdarm terugvloeit (reflux) en of uw klachten hierdoor worden veroorzaakt.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u drie dagen voordat het onderzoek plaatsvindt, stopt met het innemen van zuurremmende medicijnen en medicijnen die u gebruikt in verband met de slokdarm.

Als het onderzoek ’s ochtends plaatsvindt, moet u nuchter naar de afdeling komen. Dat wil zeggen dat u de avond voor het onderzoek vanaf 19:00 uur niets meer mag eten en vanaf 22:00 uur niets meer mag drinken. Vanaf 22:00 uur mag u ook niet meer roken, omdat dit de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden.
Als het onderzoek na 12:00 uur ’s middags plaatsvindt, mag u ’s morgens een licht ontbijt nuttigen. Een licht ontbijt bestaat uit twee beschuiten en een kopje thee of koffie (zonder melk). Tot 10:00 uur mag u nog wat drinken.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de Functiekamer MDL-ziekten op niveau 2. Volg G2 – groen.

Bij een drukmeting van de slokdarm wordt een dunne katheter via de neus tot in de maag gebracht. Tijdens het inbrengen mag u water drinken, zodat de katheter makkelijk naar binnen glijdt. Wanneer de katheter in de maag ligt, krijgt u een maaltijd (brood, roerei en sinaasappelsap) te eten. Hierna wordt twee uur lang de spierdruk van de slokdarm en eventuele reflux gemeten. Aansluitend wordt de katheter weer verwijderd.

Het totale onderzoek duurt ongeveer drie uur. De uitslag krijgt u van uw eigen specialist tijdens uw volgende bezoek aan de polikliniek.

Na het onderzoek kunt u weer uw medicijnen innemen.

Mogelijke complicaties
Bij dit onderzoek doen zich gewoonlijk geen complicaties voor.

Contact

Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of bellen met de Functiekamer Maag-, Darm-, Leverziekten van het Maastricht UMC+ via tel. 043 – 387 53 61  (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur) of stuur een e-mail naar functiekamer.mdl@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 31 mei 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-469