MUMC+

Folder

Dexamethason: klachtenvermindering van vocht in het hoofd

Hier leest u meer over dit medicijn.

Dexamethason wordt voorgeschreven bij hersentumoren om het oedeem (vocht dat zich ophoopt rond de tumor) in de hersenen te verminderen. Het vocht geeft druk in het hoofd waardoor problemen ontstaan met lopen, spraak- en gedragsveranderingen. Dexamethason wordt gegeven om deze klachten te verminderen

Duur van de werking

Het medicijn begint binnen enkele uren tot enkele dagen na inname van de eerste tablet te werken.

Gebruiksaanwijzing

Hoeveel dexamethason u moet innemen, verschilt per persoon. In het begin krijgt u meestal een hoge dosis voorgeschreven. Later wordt deze verminderd en eventueel gestopt. Er wordt gestreefd naar het langzaam verminderen van de dosis dexamethason zodat het lichaam zich kan aanpassen. Volg hierbij altijd het voorschrift van uw arts. Stop nooit plotseling met het slikken van dit medicijn en verhoog niet zelf de dosering. Neem de dexamethason bij voorkeur in ’s morgens tijdens de maaltijd.

Bijwerkingen

Bij het gebruik van dexamethason zijn er verschillende bijwerkingen mogelijk. De kans op bijwerkingen neemt toe bij een verhoging van de dosering en bij langdurig gebruik.

  • Indien u eerder last heeft gehad van maagklachten, krijgt u bij de dexamethason een maagbeschermer voorgeschreven. Daarnaast kan er bij u een voorkeur ontstaan voor zoete voedingswaren.

  • Hebt u last van vaak te moeten plassen, gewichtstoename en een hoger dorstgevoel? Dit kan wijzen op een ontregeling van uw bloedsuikerspiegel. Neem contact op met uw huisarts om de suikerwaarde in uw bloed te laten bepalen. Indien nodig krijgt u medicatie voorgeschreven om uw bloedsuikerspiegel te verlagen.

  • Door de inname van dexamethason kan irritatie, rusteloosheid, opgewektheid of meer energie ontstaan. Bespreek deze gevoelens met uw arts of verpleegkundig specialist.

  • Een bol gezicht; vooral een opzwelling van de wangen.

  • Door de medicatie kunt u last krijgen van een hoge bloeddruk. Uw bloeddruk wordt hiervoor regelmatig gecontroleerd. Zo nodig krijgt u medicatie voorgeschreven.

  • Uw voeten, benen en armen kunnen dikker worden doordat u vocht vasthoudt. Probeer regelmatig te bewegen en leg uw benen hoog in rust. Tevens kunnen elastische kousen worden aangemeten. Indien nodig worden medicijnen voorgeschreven.

  • Zowel in-als doorslapen, kan moeilijker gaan. Wanneer u dit ervaart is het handig om de dexamethason in te nemen in de ochtend.

  • Het is mogelijk dat wonden minder snel genezen.

  • Wanneer u langere tijd gebruik maakt van een hoge dosis dexamethason, bemerkt u dat bijvoorbeeld lopen, opstaan en tillen moeilijker gaat dan u gewend bent.

MUMC+

Contact

Waarschuw bij maagklachten, koorts of algemene ziekteverschijnselen (bijvoorbeeld griepverschijnselen zoals rillen en niet lekker voelen) uw arts of verpleegkundig specialist.

 

Websites

Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2022. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-49