MUMC+

Folder

Dexamethason tegen vocht in het hoofd

In deze folder leest u meer over het medicijn dexamethason.

Waarvoor wordt dexamethason gegeven?

Dexamethason wordt gegeven aan aan patiënten met een hersentumor. 
Rondom de tumor kan vocht zitten: dit noemen we het oedeem. Dit vocht geeft druk op de hersenen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld problemen met lopen, spreken en gedrag ontstaan. 
Dexamethason heeft als doel dat deze klachten minder worden.

Hoe gebruikt u dit medicijn?

  • Neem de dexamethason bij voorkeur ’s ochtends in tijdens het ontbijt.
  • U hoort van uw arts hoeveel dexamethason u moet innemen.
  • Neem altijd de dosering die uw arts voorschrijft.
  • Ga nooit zelf meer of minder tabletten slikken van dit medicijn.
  • Stop nooit plotseling met het slikken van dit medicijn. U moet het afbouwen, zodat uw lichaam zich kan aanpassen. De arts zal met u het afbouwschema bespreken.

Mogelijke bijwerkingen

Bij dit medicijn kunt u last krijgen van verschillende bijwerkingen. Hoe meer dexamethason u gebruikt en hoe langer u het gebruikt, hoe hoger de kans op bijwerkingen is.

Maag- en darmklachten
Het kan zijn dat u maag- en darmklachten krijgt. Bijvoorbeeld maagpijn, misselijkheid, maagzuur, een opgezette buik, diarree of verstopping. Heeft u eerder last gehad van maagklachten? Dan krijgt u bij de dexamethason ook een maagbeschermer.

Hoger gewicht
Veel patiënten merken dat ze meer honger en zin in zoet eten krijgen.

Te hoge bloedsuikerspiegel
Moet u vaak plassen? Wordt u zwaarder? En heeft u meer dorst? Dan is uw bloedsuikerspiegel mogelijk te hoog. Bel uw huisarts om bloed te laten prikken voor uw suikerwaarde. Als het nodig is, krijgt u medicijnen om uw bloedsuikerspiegel te verlagen. Blijft uw bloedsuikerspiegel normaal en gebruikt u niet méér dexamethason dan eerst? Dan hoeft u na 6 weken geen bloed meer te laten prikken. Wij adviseren een afspraak met uw huisarts te maken voor suikercontrole bij start dexamethason bij de huisarts.

Veranderingen in stemming
Door dexamethason kunt u geïrriteerd en rusteloos worden. U kunt ook vrolijk worden. Of meer energie krijgen. Bespreek deze gevoelens met uw arts of verpleegkundig specialist. Dit kunnen bijwerkingen zijn van het medicijn.

Een vollemaansgezicht 
Het kan zijn dat u door dit medicijn een bol gezicht krijgt. Vooral de wangen kunnen dikker worden. Dit noemen we ook wel een vollemaansgezicht.

Vocht vasthouden in armen, benen en buik
Uw voeten, benen en armen kunnen vocht vasthouden worden. Als het lukt probeer dan in beweging te blijven. Wanneer u rust, leg uw benen dan hoog. Er kan zwakte in de bovenbenen optreden. Dat maakt het traplopen moeilijker.

Hoge bloeddruk
U kunt last krijgen van een hoge bloeddruk. Daarom controleert de huisarts iedere week uw bloeddruk (). Als het nodig is, krijgt u medicijnen om uw bloeddruk te verlagen.

Slaapproblemen
Het kan zijn dat u moeilijker inslaapt en doorslaapt. Ook dit kan een bijwerking zijn van de dexamethason. Probeer daarom de dexamethason ’s ochtends in te nemen.

Veranderingen aan uw huid
Uw huid kan veranderen. De huid kan bijvoorbeeld dun en kwetsbaar worden. U kunt meer gaan transpireren. De huid kan rood worden of er kunnen rode strepen (striae) ontstaan. Het kan ook zijn dat wondjes minder snel genezen.

Spierverlies en spierkrachten
Slikt u een langere tijd veel dexamethason? Dan kan het zijn dat u last krijgt van spierverlies (spierafbraak). De spieren worden dan minder sterk. Dit kan al na een of een paar weken gebeuren. Ook kunt u spierklachten krijgen in uw bovenbenen en bovenarmen, waardoor u moeilijker kunt lopen, opstaan en tillen. Wij adviseren u om toch elke dag te bewegen. Na het stoppen met dexamethason herstellen de spieren binnen een aantal weken tot maanden.

Botontkalking
U kunt last krijgen van botontkalking (osteoporose). Om ervoor te zorgen dat u geen last hiervan krijgt, is het belangrijk om:

  • gezond eten
  • genoeg calcium te nemen: 1000-1200 mg per dag
  • genoeg vitamine D te nemen: 800 IE per dag
  • genoeg te bewegen

Ontstekingen
Door de dexamethason heeft u meer kans op ontstekingen.  De arts adviseert daarom soms om antibiotica te gebruiken. 

Wanneer moet u ons waarschuwen?

Heeft u maagklachten of koorts? Of ziekteklachten zoals rillen en u niet lekker voelen? 
Neem dan meteen contact op met 
verpleegkundig specialist Mieke Geurts: 043 387 64 00, sein 62552. 

U kunt haar bellen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

MUMC+

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel uw vragen dan aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Websites

Laatst bijgewerkt op 17 april 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-49