Hoofdingang MUMC+

Folder

Behandeling van huidkanker met 5-fluorouracil crème (EfudixTM)

In overleg met uw arts heeft u gekozen voor de behandeling met 5-fluorouracil crème (EfudixTM) in verband met huidkanker. U brengt de crème thuis aan. U hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis te komen. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze behandeling.

De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom (BCC). Een BCC ontstaat meestal op huid die door de zon beschadigd is. Er bestaan verschillende vormen van een BCC:

 • Nodulair of solide groeiend basaalcelcarcinoom
 • Superficieel (= oppervlakkig) groeiend basaalcelcarcinoom
 • Sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom

De kans op uitzaaiing van een BCC is zeer klein. Echter doordat het BCC langzaam doorgroeit, kan het plaatselijk aantasting van omliggend weefsel veroorzaken en is er toch behandeling nodig. Voor de diverse vormen van een BCC bestaan er verschillende behandelmogelijkheden. De behandeling met 5-fluorouracil crème is geschikt voor het superficieel groeiend BCC.

Behandeling met 5-fluorouracil crème

5-fluorouracil is een celgroei remmende stof die opgenomen wordt door de kankercellen in de huid, waar het de celgroei en celdeling remt.

U dient 5-fluorouracil crème tweemaal daags, gedurende 4 weken aan te brengen op én 1cm rondom de plek. Een dun laagje is voldoende.

Voordat u een nieuw laagje aanbrengt, wast u voorzichtig de resterende crème weg. Breng de crème ’s avonds en ’s ochtends aan en was na gebruik uw handen.

Voordelen van behandeling met een crème

 • U kunt de crème thuis aanbrengen.
 • U kunt één of meer plekjes tegelijk behandelen.
 • De kans, dat het BCC terugkomt, is kleiner dan bij sommige andere behandelingen

1: Roodheid en korstvorming gedurende de behandeling.
1: Roodheid en korstvorming gedurende de behandeling.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Tijdens de behandeling met 5-fluorouracil crème kan er roodheid en korstvorming van het behandelde gebied ontstaan (zie afbeelding 1). De huid zal er duidelijk slechter uitzien en ook aanvoelen dan vóór de behandeling. Dit is een teken dat de crème werkt. Nadat de behandeling gestopt is, zal de roodheid vanzelf weer verdwijnen. Ga daarom net zo lang met de behandeling door als uw arts voorschrijft.

Mogelijke bijwerkingen

Elk geneesmiddel kan bijwerkingen veroorzaken. Behandeling met 5-fluorouracil crème kan bijwerkingen geven, zoals: roodheid, jeuk, een branderig gevoel, pijn, zwelling van de huid, korstvorming en schilfervorming.

Wanneer moet u tijdens de behandeling contact opnemen met uw arts?

 • Indien de plaatselijke reactie op de huid heviger is dan roodheid en/of een oppervlakkige schaafwond. Het behandelschema kan dan door de arts worden aangepast.
 • Wanneer u veel pijn ervaart op de behandelde plek.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen tijdens het gebruik van de crème?

 • Vermijd direct zonlicht of ander UV licht (zoals zonnebank of hoogtezon) op de behandelde plek.
 • De behandelde plekjes mogen niet direct bedekt worden met verbanden, gaasjes of pleisters, tenzij dit door de arts is voorgeschreven.
 • Vrouwen die zwanger zijn mogen niet met 5-fluorouracil crème behandeld worden. Als u tijdens de behandeling zwanger wordt, stop dan met het gebruik en neem contact op met uw arts.

Nacontrole

U komt voor controle naar de polikliniek Dermatologie drie en twaalf maanden nadat de behandeling is afgelopen. Dit is om het effect van de behandeling te laten beoordelen. Als u maar één BCC heeft gehad, is het daarna niet nodig om verdere controle afspraken te maken.
Er bestaat een kans dat het BCC, na de eerste behandeling met 5-fluorouracil crème, op dezelfde plaats op de huid weer terugkomt. Daarom is het belangrijk dat u het litteken nauwlettend in de gaten houdt.

Als u meer dan één BCC heeft (gehad), is het verstandig om een keer per jaar op controle te komen bij de dermatoloog.

Contact

Hebt u nog vragen, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts. Neem bij problemen contact op met het ziekenhuis.

Polikliniek Dermatologie
043 - 387 50 00 (tijdens kantooruren)

Spoed Eisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 (buiten kantooruren)

Websites

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-490