Hoofdingang MUMC+

Folder

Behandeling met koolteer

Polikliniek Dermatologie

In overleg met uw behandelend arts is besloten tot een behandeling met koolteer. Op dit blad krijgt u informatie over de werking en het gebruik van koolteer. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u hiervoor bij de arts of verpleegkundige terecht.

Doel behandeling

Het doel van koolteerbehandeling is de huidklachten en eventuele jeuk te verminderen. De koolteer behandeling wordt vooral bij eczeem of psoriasis toegepast.

Koolteer

Koolteerproducten zijn alleen voor uitwendig gebruik geschikt. Ze kunnen op verschillende manieren worden verwerkt in pasta’s, zalven, lotions en shampoos.

Behandeling met koolteerproducten

Koolteerproducten zijn effectief bij diverse huidaandoeningen en worden al tientallen jaren veilig gebruikt. Ze worden het meest toegepast bij verschillende vormen van eczeem en bij psoriasis. Koolteer werkt jeukstillend, ontstekingsremmend, verkoelend, antibacterieel en schimmeldodend. Hierdoor kan de huid zich herstellen en heeft u minder neiging tot krabben. Verder heeft de koolteer een gunstig effect op huidschilfers en de dikte van sommige plekken.

Tijdens de behandeling kunnen verschillende soorten en concentraties koolteer- producten worden gebruikt, afhankelijk van de aard en ernst van de huidaandoening en de mate van jeuk die u ervaart. In veel gevallen wordt de behandeling met koolteer aangevuld met hormoonzalven (lokale corticosteroïden).

Behandeling met koolteer

Dagbehandeling of hand- en voetverband

Als alleen uw handen en voeten behandeld hoeven te worden, heeft het de voorkeur om deze met koolteer “in te pakken” en dit enkele dagen te laten zitten. U komt dan één keer per week naar de dagbehandeling in het Medisch Centrum Annadal om het verband te verwisselen of de verpleegkundige leert u dit zelf te doen. Ook voor behandeling van andere plekken op
het lichaam krijgt u een afspraak op onze dagbehandeling in het Medisch Centrum Annadal.
Voor algemene informatie over onze dagbehandeling verwijzen we u naar www.mumc.nl

Uw eerste bezoek bij het Medisch Centrum Annadal

Het eerste bezoek bij de dermatologische dagbehandeling in het Medisch Centrum Annadal duurt gemiddeld een uur.
U heeft inmiddels al in het MUMC+ een intake gesprek met uw arts gehad waarbij een behandelplan is opgesteld.
De verpleegkundige informeert u verder over de praktische kant van de behandeling en leidt u rond op de dagbehandeling. In principe kunt u meteen de eerste keer behandeld worden. Dan duurt het bezoek wat langer.

Vervolgbezoeken

Gemiddeld komt u drie keer per week voor behandeling bij de verpleegkundige en eenmaal in de twee tot drie weken bij de arts voor controle. Tijdens de behandeling op de dagbehandeling zullen de controles bij de arts op de polikliniek Dermatologie MUMC+ plaatsvinden. Als dit nodig is, ziet u de arts vaker.

De tijdsduur per behandeling duurt twee tot drie uur . De totale duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de reactie op de behandeling.
Voor alle behandelingen bij elkaar moet u rekenen op vier weken. Wij verzoeken u om slippers mee te nemen naar de dagbehandeling. Een zalfpak, badhanddoek en badjas krijgt u op de dagbehandeling.

Bijwerkingen

  • Koolteer heeft een sterke geur en kan in het begin hoofdpijn of lichte benauwdheidsklachten veroorzaken.
  • Koolteer maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Hierdoor bestaat het risico op verbranding. Direct en indirect zonlicht moet u daarom vermijden. Dit betekent praktisch dat u bijvoorbeeld zonlicht achter ramen, in de auto maar ook van de zonnebank moet vermijden. Dit geldt tijdens de hele koolteerbehandeling en zelfs nog tot vier weken na het stoppen van de behandeling.
  • Koolteerzalf veroorzaakt een tijdelijke verkleuring van de huid. Het koolteerproduct kan stapelen in de hoornlaag van de huid, dit is een tijdelijk effect.
U moet dit niet proberen schoon te wassen. De verkleuring verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen na het stoppen met de teer zalf.
  • Verkleuring van kleding en linnengoed. Koolteerproducten kunnen kruimelen en/of door het verband heen komen, waardoor vlekken kunnen ontstaan. Deze vlekken zijn niet uitwasbaar. U kunt daarom het beste na het zalven oude kleding aandoen en deze kleding ook apart wassen. Ook raden wij u aan oud linnengoed te gebruiken.
  • Verkleuring van sanitair. Vlekken op sanitair en tegels moet u direct verwijderen met een zacht schuurmiddel. Als u dit niet doet kan het zijn dat u de vlekken niet meer weg krijgt.
  • Koolteerproducten zijn licht ontvlambaar. Pas op met open vuur, roken en koken.
  • Koolteer kan soms kleine onschuldige ontstekingen of puistjes in de huid veroorzaken. Wanneer u dit merkt, overleg dit dan met de verpleegkundige. Meestal verdwijnen de puistjes binnen enkele dagen.
  • Een erg zeldzame bijwerking is het optreden van een allergische huidreactie.
U merkt dit doordat de klachten, ondanks de behandeling, duidelijk toenemen. Plotselinge roodheid, schilfering, zwelling van de huid en hevige jeuk kunnen een aanwijzing zijn voor een allergische reactie. Geef dit door aan de verpleegkundige of de arts. Deze kan besluiten het gebruik van teer zalf te stoppen.
  • Koolteer bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen. Bij gebruik van koolteerproducten als medicijn is zowel bij kinderen als volwassenen nooit een verhoogd risico op kanker vastgesteld.

Zwangerschap en borstvoeding

Gebruik van koolteerproducten wordt afgeraden bij vrouwelijke patiënten met een kinderwens en tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Vrouwen die hun kind borstvoeding geven, kunnen koolteer in beperkt gebruiken. Overleg dit met uw arts. Vermijd bij het smeren de huid op en rond de tepels.

Contact

Als u na het lezen van deze brochure nog vragen hebt kunt u deze stellen aan uw behandelend arts of u belt met de polikliniek Dermatologie telefoonnummer 043-387 50 00.

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-492