In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een laserbehandeling te ondergaan. In dit informatieblad vindt u alles wat voor u van belang is in verband met deze behandeling.

Wat is een laser?
Het woord ‘laser’ is een afkorting van ‘Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation’. Een laser kan in korte tijd een grote hoeveelheid licht van één bepaalde golflengte uitzenden. Dat licht wordt specifiek opgenomen door rode bloedlichaampjes, pigment of water. Op het laserspreekuur van de polikliniek Dermatologie wordt met diverse lasers gewerkt om de verschillende plekken te behandelen.
Vaatlasers. Vaatlasers zijn geschikt om bloedvatafwijkingen in de huid zoals wijnvlekken of couperose te behandelen. Het laserlicht wordt opgenomen door circulerende rode bloedlichaampjes. Daardoor treedt plaatselijk verhitting van de bloedvatwand op en wordt het vaatje dicht gebrand. De polikliek Dermatologie beschikt over twee typen vaatlaser: de pulsed dye-laser (met een golflengte van 595 nanometer) en de KTP-laser (met een golflengte van 532 nanometer).
Pigmentlaser. De KTP-laser is ook geschikt om pigmentvlekken te behandelen. Licht met deze golflengte wordt immers ook door melaninepigment opgenomen.
Verdampende lasers (ablatieve lasers). Verdampende of ablatieve lasers zijn lasers waarmee heel precies laagjes van de huid verwijderd kunnen worden. Op die manier kunnen onder meer wratachtige aangeboren moedervlekken worden verwijderd. De polikliniek Dermatologie beschikt over twee typen verdampende laser: de Erbium/YAG-laser (met een golflengte van 2940 nanometer) en een CO2-laser (met een golflengte van 10600 nanometer). De CO2-laser kan ook gebruikt worden om minuscule gaatjes in de huid te maken (fractionele CO2-laserbehandeling). Deze kleine gaatjes (wondjes) genezen heel snel omdat ze aan alle kanten worden omgeven door gezonde huidcellen. Dat leidt tot verstrakking van de huid, waardoor littekens (bijvoorbeeld na acne) en rimpels een stuk minder duidelijk worden.
Ontharingslaser. Met een diodelaser (golflengte 810 nanometer) kan ongewenste haargroei bestreden worden. Het laserlicht wordt opgenomen door het pigment in het haar, de energie van het licht wordt doorgegeven aan het haarzakje dat daardoor verhit en vernietigd wordt. Omdat de haren in verscheidene fasen van de haarcyclus zitten, zijn vaak meerdere behandelingen nodig om tot een volledige ontharing te komen. Hoe donkerder de haren, hoe meer pigment in de haren aanwezig is. Hoe meer pigment in de haren, hoe effectiever de behandeling.
Voorbereiding
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan de balie van de polikliniek Dermatologie op niveau 1 van het Maastricht UMC+ (volg route H-7 blauw).
U neemt plaats in de wachtkamer en wordt door de behandelend arts of verpleegkundige naar binnen geroepen.
In de laserkamer bespreekt de arts met u welke behandelingen voor uw huidprobleem mogelijk zijn en wat daarvan de risico’s kunnen zijn. Afhankelijk van de laser die gebruikt zal worden, wordt de te behandelen plek wel of niet verdoofd of gekoeld. Het is ook mogelijk dat de opperhuid met een speciale verdovende zalf voorbehandeld wordt.
Deze zalf moet een half uur tot een uur voor de behandeling aangebracht worden. U krijgt van tevoren een recept mee als deze voorbehandeling op u van toepassing is. Om uw ogen tegen het laserlicht te beschermen, krijgt u tijdens de laserbehandeling een speciaal brilletje op. Wij raden u aan tijdens de laserbehandeling de ogen ook onder de bril gesloten te houden. Probeer tijdens de behandeling zo stil mogelijk te liggen. Meestal wordt de eerste keer dat u op het laserspreekuur komt een proefplek gedaan. Dit is de behandeling van een klein stukje van de huid om te kijken hoe uw huid op de laserbehandeling reageert en om de instellingen van de laser te optimaliseren. Bij het volgende bezoek kan dan de echte behandeling beginnen.
De behandeling
Per laserpuls kan maar een beperkt gebied behandeld worden. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en het type laser zijn er dus weinig of veel laserpulsen nodig.
Gemiddeld duurt de behandeling vijf tot vijftien minuten. Behandelingen met de vaatlaser, pigmentlaser en ontharingslaser zijn over het algemeen niet erg pijnlijk. Het voelt aan alsof een elastiekje tegen uw huid springt. Bij behandelingen met de CO2-laser en Erbium/YAG-laser wordt de huid van tevoren verdoofd met een lokale verdovingsprik. Bij de fractionele CO2- laserbehandeling is koeling tijdens de behandeling afdoende om de pijn te onderdrukken.
Na de behandeling
Na elke laserbehandeling wordt de huid ingesmeerd met zilversulfadiazine crème. U krijgt een recept voor zilversulfadiazine crème mee om dit thuis gedurende vijf dagen of tot heling van de wondjes te herhalen. Deze crème kan u in de koelkast leggen zodat er een bijkomend koelend effect is van de crème op de huid. De crème mag u meermaals per dag op de huid aanbrengen. Deze crème heeft ook een antiseptisch effect.
U mag douchen, maar wij raden u aan de huid de eerste dagen na de behandeling voorzichtig droog te deppen en niet te wrijven met een handdoek of washand. Probeer de eerste vier weken niet te krabben of te wrijven in het behandelde gebied. Ook het gebruik van make-up wordt in die periode afgeraden. Vermijd de eerste vier weken ook zwemmen, sauna, stoombaden, aerobic en sporten.
Tot acht weken na een laserbehandeling wordt blootstelling aan zonlicht en gebruik van een zonnebank sterk afgeraden. Strikte bescherming tegen de zon is van groot belang: wij adviseren een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50 (elke 2 uur smeren). Zon na de behandeling kan bruine, soms blijvende, verkleuring geven.
Vaatlasers. Door de laserbehandeling zal de huid een paarsblauwe verkleuring krijgen op de plaats waar behandeld is. Deze verkleuring trekt na één week tot tien dagen langzaam weg. Sommige patiënten reageren wat heftiger op de laserbehandeling. Op de eerste dag kan dan zwelling van het behandelde gebied of het gebied daaromheen optreden. Ook kan een branderig gevoel ontstaan.
Pigmentlaser. Na behandeling van een pigmentvlekje kan tijdelijk een grijzige verkleuring en eventueel korstvorming optreden.
Verdampende lasers. Na de behandeling kan de huid rood worden, wat zwellen en warm aanvoelen. Het behandelde gebied is meestal een oppervlakkige wond en hierin ontstaan vaak korstjes. De zwelling en korstjes verdwijnen meestal binnen enkele dagen. De roodheid kan wat langer blijven bestaan. U kunt een wat branderig gevoel ervaren op de behandelde plek. Meestal valt dit mee. U wordt geadviseerd de eerste dagen na behandeling geen stoombaden of sauna te gebruiken - totdat de huid volledig genezen is. Bij uitgebreide behandeling kan het nodig zijn antibiotica of antivirale middelen in te nemen om een infectie te voorkomen.
Ontharingslaser. Er kan na de behandeling gedurende enkele dagen zwelling, roodheid en een branderig gevoel ontstaan. Meestal zijn de klachten echter binnen een dag al verdwenen.
Mogelijke complicaties
Bij alle laserbehandelingen bestaat een klein risico van tijdelijke of blijvende roodheid of bruine of witte verkleuring van de huid op de plaats van het behandelde gebied. Ook is er een klein risico op een litteken.
Bij de verdampende lasers bestaat kans op ontsteking van de wondjes die gemaakt zijn. Als de huid warm blijft of opnieuw warm wordt, u koorts krijgt of de wonden nat of pussend worden, verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek Dermatologie.
Controle
Het uiteindelijke resultaat van een laserbehandeling is meestal niet direct zichtbaar. Dit kan enkele weken duren. Vandaar dat u altijd een controleafspraak voor de polikliniek Dermatologie meekrijgt. Afhankelijk van de te behandelen huidafwijking kunnen meer behandelingen noodzakelijk zijn. Uw arts zal u hierover informeren.
Kosten
Of de kosten voor een laserbehandeling worden vergoed, is afhankelijk van uw ziektekostenverzekering en van de indicatie waarvoor u behandeld wordt.
Het is belangrijk dat u in overleg met de arts die u naar het laserspreekuur verwijst, bij uw ziektekostenverzekering navraagt of de kosten van de laserbehandeling worden vergoed. Als dat niet het geval is, zult u een rekening krijgen die u zelf moet betalen. Als uw ziektekostenverzekering de behandeling niet vergoedt en u besluit de kosten zelf te betalen, kan uw behandelend arts u over de hoogte van de kosten informeren.
Contact
Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft of bij problemen thuis neem dan contact met ons op.
Polikliniek Dermatologie
043 - 387 50 00 (op werkdagen tijdens kantooruren)
Spoedeisende Hulp (SEH)
043 - 387 67 00 (’s avonds en in het weekend)