Hoofdingang MUMC+

Folder

Lymfapress behandeling

Bij ophoping van lymfevocht

Medisch centrum Annadal
Medisch centrum Annadal

Omdat bij u Lymfoedeem (ophoping van lymfevocht) is vast gesteld, heeft uw behandelend arts u voor een lymfapress behandeling verwezen naar de dagbehandeling Dermatologie.

Op dit blad informeren wij u over deze behandeling.

De Dagbehandeling Dermatologie is gevestigd in Medisch Centrum Annadal niveau 1, Brouwersweg 100, Maastricht.

Lymfoedeem

Dit betekent dat u vocht vasthoudt omdat dit vocht niet goed wordt afgevoerd door de lymfevaten. Een eerste verschijnsel van lymfoedeem is meestal een zwelling in het been.

Wat is de Lymfapress?

De lymfapress is een apparaat met daarop aangesloten een manchet met luchtkamers. Wij hebben een beenmanchet. Door de lymfapress wordt lucht in een bepaalde volgorde in deze luchtkamers gepompt. Daardoor ontstaat er een drukgolf die zorgt voor een ondersteuning van de afvoer van het oedeem(vocht).

Dit is een ondersteunende behandeling die het vocht in de lymfevaten af drijft. Er zal altijd een voor- en nabehandeling nodig zijn!
Het doel van deze behandeling is om:

  • Het vocht terug te dringen. Zo genezen eventuele wonden sneller.
  • Het verbeteren van de functie van uw been.
  • Het voorkomen van complicaties zoals een infectie. 


Deze behandeling is puur als ondersteuning om het vocht af te voeren.

De behandeling

Afhankelijk van de diagnose en het behandelplan krijgt u een beperkt aantal behandelingen, met tussenpauzes van enkele dagen. Elke behandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens de behandeling verblijft u in een aparte kamer op een bed. Voor en na de behandeling wordt uw been op verschillende plaatsen gemeten om het effect van de behandeling te volgen.

U krijgt een buisverband met hierover een opblaasbaar manchet om uw been. Deze manchet wordt afwisselend opgeblazen en leeg gelaten. De druk in de manchet wordt geleidelijk opgebouwd. Dit kan een drukkend gevoel geven, maar het mag geen pijn doen.

Na afloop van de behandeling krijgt u een compressief verband (drukverband) om te voorkomen dat het been opnieuw dik wordt. Dit verband moet blijven zitten tot u voor de volgende behandeling komt. U kunt lectuur en eten/drinken meenemen. Als u een begeleider meeneemt, mag die bij u blijven tijdens de hele behandeling.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Dermatologie
043-387 50 00

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-496