Hoofdingang MUMC+

Folder

Plakproef bij contactallergie

Plakproef bij contactallergie

U bent voor een plakproefonderzoek verwezen naar de polikliniek Dermatologie van het Maastricht UMC+. Dit onderzoek vindt plaats om een eventuele contactallergie op te sporen. Op dit blad krijgt u informatie over de plakproef.

Wat is contactallergie?

Wanneer u huiduitslag krijgt van rechtstreeks contact met iets in de omgeving zou dit een allergische reactie kunnen zijn, hierbij is uw immuunsysteem betrokken. De bekendste aandoeningen als gevolg van contactreacties zijn netelroos en eczeem.

afb plakproef

Voorbereiding

 • Bij een recente opvlamming van eczeem, moet uw huid twee weken “rustig” zijn voordat de volgende plakproef kan worden uitgevoerd.
 • Bij een huidreactie na gebruik van geneesmiddelen mag er zes weken geen plakproef worden uitgevoerd.
 • Er moet minstens twee maanden tussen een lichtbehandeling (UV therapie) en de plakproef zitten. Deze twee maanden mag u niet met uw rug in de zon of onder de zonnebank.
 • Als u prednison tabletten gebruikt, mag u deze in overleg met uw arts minimaal één maand voor de plakproef niet meer innemen. Prednison kan namelijk het reactiepatroon van de plakproef beïnvloeden en de test onbetrouwbaar maken.
 • Als u hormoonzalven of ontstekingsremmende zalven gebruikt op uw rug en bovenarmen, mag u deze minstens twee dagen voor de plakproef niet meer gebruiken.
 • Gebruikt u ciclosporine tabletten dan mag u deze minstens twee dagen voor de plakproef niet meer innemen.
 • Als u heftig transpireert in de zomer, moet de plakproef uitgesteld worden tot in het voorjaar, najaar, of de winter periode.
 • In de week van de plakproef moet uw rug droog blijven. U mag niet douchen of zwemmen. Intensief sporten of zware inspanningen raden wij af. Door het zweten kunnen de pleisters loslaten.
 • U mag één week voor en tijdens de plakproef ook geen antihistaminica (tabletten tegen hooikoorts, jeuk en allergie) gebruiken.
 • Gebruikt u regelmatig andere medicijnen, meld dit dan vooraf aan de arts. Bepaalde geneesmiddelen kunnen het reactiepatroon van de plakproef beïnvloeden en de test onbetrouwbaar maken.
 • Als de arts hierom vraagt, neemt u op maandag uw eigen bad/douche producten mee die getest moeten worden. Ook de verpakkingen als u deze nog hebt. Maak zelf geen selectie van wat u denkt dat belangrijk kan zijn, maar neem alle badkamerspullen mee. De arts bespreekt tijdens het eerste bezoek met u welke producten getest moeten worden.

De plakproef

U krijgt drie afspraken binnen één week: maandag, woensdag en vrijdag.
U meldt zich telkens op het afgesproken tijdstip, aan de balie van de polikliniek Dermatologie (Volg 7 niveau 1 (blauw).

 1. Op de eerste dag (maandag) worden, na het gesprek met de arts, de pleisters met daarop de teststoffen, op uw rug geplakt door een verpleegkundige.

 2. Op woensdag komt u terug en verwijdert de verpleegkundige de pleisters en markeert zij alle testplaatsen met een donkere stift. Deze stift kan afgeven op uw kleding. Draagt u daarom donkere kleding die u makkelijk kunt wassen. Om te voorkomen dat de markeringen vervagen. Kleur ’s avonds de lijntjes bij met een pen of stift.

 3. Op vrijdag bekijken wij uw rug opnieuw en bespreekt de arts de resultaten met u. Voor sommige plakproeven is het noodzakelijk dat, na één week, uw rug opnieuw wordt bekeken. Als dit nodig is, bespreekt de arts dit met u.

Mogelijke bijwerkingen (zeer zelden)

 • Blaren op de testplaats.
 • Ontstaan van eczeem elders op het lichaam
 • Meer of minder pigment op de plaats van de plakproef.
 • Een infectie op de plakproefplaats.
 • Een rode, geïrriteerde huid op de plaats van de plaktesten.
 • Ontsteking van de huid op de plaats van de plakproef.

De uitslag

Op vrijdag kijkt de arts op welke plakproeftestplaatsen zich een “micro-eczeem” (huiduitslag) heeft ontwikkeld. Dit laatste duidt op een contactallergie. De arts bespreekt met u voor welke stoffen u allergisch bent en hoe u dit kunt vermijden. U krijgt een “allergie paspoort” waar alle stoffen (de allergenen)waarvoor u allergisch ben,t uitgebreid in staan en worden toegelicht.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met ons:

Polikliniek Dermatologie
043-387 50 00

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-498