Hoofdingang MUMC+

Folder

Proctologie spreekuur

Bij klachten van of rond de anus

U heeft een afspraak gekregen op het proctologie spreekuur bij de polikliniek Dermatologie. Dit spreekuur is bedoeld voor mensen die klachten hebben van of rond de anus (perinaal) zoals jeuk, pijn en huidafwijkingen zoals eczeem, wratjes of aambeien (hemorroïden). Aambeien zijn een soort uitgezette bloedvaatjes in de anus.

U vindt de polikliniek Dermatologie op niveau 1. Volg 7 – 1 blauw.

Voorbereiding

Soms is het nodig dat u thuis al begint met de voorbereiding van de proctoscopie. De arts, dermatoloog, die u verwijst naar het procotologie spreekuur, schrijft u dan een klein (microlax) klysma voor.
Dit om het laatste stukje van de darm vrij van ontlasting te maken, zodat dit beter beoordeeld kan worden.

Het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Dermatologie.
Om de oorzaak van uw klachten te achterhalen, stelt de arts u enkele vragen en is het nodig dat de arts het gebied rondom de anus goed inspecteert, maar ook in de anus kijkt.
Dit kijken in de anus gebeurt door een soort plastic buisje in de anus in te brengen. Dit onderzoek (proctoscopie) is misschien een beetje vervelend, maar is niet pijnlijk, want de arts gebruikt een verdovend glijmiddel bij het inbrengen van dit buisje.

Afb1
1 = de anus

Aanvullend onderzoek

Is er sprake van perianaal (in en om de anus) eczeem dan kan de arts aanvullend allergologisch onderzoek (plakproeven) aanvragen.

Bij jeukklachten perianaal kan de arts beslissen de ontlasting na te laten kijken op wormeieren en/of cysten. Soms is het nodig om uw bloed te laten onderzoeken.

Bij een vermoeden dat uw problemen “hogerop in de darm” zitten of de arts wil dit uitsluiten, kan hij u verwijzen naar een ander specialisme zoals MDL (maag-darm-lever), Interne Geneeskunde of Chirurgie.

Behandeling

Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek schrijft de arts u crèmes of zalf voor of soms tabletten. Hemorroïden (aambeien) kunnen behandeld worden door het plaatsen van rubberbandjes. Zie voor meer informatie: De behandeling van aambeien op www.mumc.nl Na deze behandeling kunt u uw dagelijkse bezigheden gewoon hervatten.
Als u aandrang heeft na behandeling kunt u gewoon stoelgang hebben, maar het is wel verstandig om te proberen zo min mogelijk te persen.

Mogelijke bijwerkingen/risico`s

Soms hebt u een beetje bloedverlies de eerste dagen na de behandeling. Dit gaat vanzelf over.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.

Poli Dermatologie
043-387 50 00 / 043-387 65 43 tussen 8:30 uur en 17:00 uur

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-502