Hoofdingang MUMC+

Folder

Psoriasis: dithranol behandeling

Bij de polikliniek Dermatologie

U bent doorverwezen naar de dermatologische dagbehandeling voor behandeling van uw psoriasis met dithranol.
De dagbehandeling Dermatologie in het medisch centrum Annadal is onderdeel van het Maastricht UMC+.

Het doel van de behandeling is:

  • een poliklinische, intensieve behandeling;
  • het verminderen van het aantal en de omvang van de psoriasis plekken;
  • u informeren over uw huidaandoening en het geven van informatie over de behandeling.

Op dit blad leest u de belangrijkste zaken die u moet weten als u deze behandeling krijgt.

behandeling van uw psoriasis met dithranol

Eerste bezoek

Het eerste bezoek bij de dermatologische dagbehandeling in het Medisch Centrum Annadal duurt gemiddeld een uur. U heeft al in het Maastricht UMC+ een intake gesprek met uw arts gehad waarbij een behandelplan is opgesteld. Uw
huidaandoening psoriasis is besproken en alle gegevens, die belangrijk kunnen zijn voor uw behandeling, zijn verzameld.
De verpleegkundige geeft u verder uitleg over de praktische kant van de behandelingen. In principe krijgt u meteen aan het eind van uw eerste bezoek uw eerste behandeling.

Vervolgbezoeken

  • Gemiddeld komt u drie keer per week voor behandeling bij de verpleegkundige en eenmaal in de twee tot drie weken bij de arts voor controle (als dit nodig is zal de arts u vaker zien). Tijdens de behandeling op de dagbehandeling,  zijn de controles bij de arts op de polikliniek Dermatologie Maastricht UMC+.
  • De duur per behandeling kan verschillend zijn, afhankelijk van de ernst van uw huidaandoening en de reactie van uw huid op de behandeling. Voor alle behandelingen bij elkaar moet u rekenen op een tijdsduur van twee tot drie maanden.

De werking van dithranol crème

Bij psoriasis is er sprake van een verhoogde deling van de cellen van de opperhuid en ontsteekt de huid. Dit veroorzaakt de (typische) rode en schilferende plekken.
Dithranol is een effectieve crème voor psoriasis. De crème remt de celdeling van de opperhuid en heeft ook effect op de ontsteking.
Het resultaat is dat de plekken dunner worden en voor kortere of langere tijd weg blijven.

Behandeling

Afhankelijk van de reactie van de huid wordt bepaald welke concentratie dithranol de crème moet bevatten en hoe lang de crème moet blijven zitten. In de loop van de behandeling wordt de concentratie dithranol langzaam opgebouwd. De inwerktijd van de crème is minimaal een kwartier en maximaal drie kwartier. Gemiddeld kiezen wij voor 30 minuten. Na de inwerktijd wordt de crème afgespoeld onder de douche. Er zijn douches en handdoeken op het dagbehandelingscentrum aanwezig.

De behandeling wordt twee tot drie maal per week gegeven en voortgezet totdat er een goed resultaat is bereikt. Het is belangrijk voor een maximaal effect om de hele behandeling af te maken en niet voortijdig te stoppen of behandelingen te onderbreken. De huid wordt elke keer door de verpleegkundige bekeken en gemiddeld één keer per twee weken door de arts en/of door de gespecialiseerde verpleegkundige. Als het nodig is om thuis zelf zalf aan te brengen op de dagen dat u niet naar de dermatologische dagbehandeling komt, bespreekt de arts dit met u. U krijgt de instructies mee.

Wat neemt u mee naar de dagbehandeling:

  • shampoo en zeep;
  • badslippers;
  • oude ruim zittende kleding (houdt er rekening mee dat de zalf op de kleding onuitwisbare vlekken achter laat!).

Bijwerkingen van dithranol

  • Irritatie van de huid. Branderig gevoel en roodheid. Dit is een normaal effect van de crème en nodig voor de genezing. Als u vindt dat de zalf te veel brandt, meldt u dit dan aan de verpleegkundige.
  • Paarsbruine vlekken op de huid. Deze verdwijnen ongeveer één tot twee weken na stoppen met de zalf. Dithranol kan ook vlekken afgeven op handdoeken, washandjes, kleding, meubilair en sanitair. De vlekken op kleding, textiel en meubilair verdwijnen meestal niet. Als u thuis de dithranol zalfbehandeling voortzet, raden wij u aan de wanden in de badkamer af te plakken en vóór het douchen tegels, doucheslang en douchegordijn nat te maken. Maak het sanitair na gebruik direct schoon met een zacht schuurmiddel.

Combinatiebehandeling(en) met dithranol

Behalve de dithranol zalfbehandeling kan uw arts ook kiezen voor een combinatiebehandeling. Een voorbeeld hiervan is de dithranol zalfbehandeling gecombineerd met zoutwaterbaden en ultraviolet licht.

Zoutwaterbad
Dit vindt plaats voor de zalf- en lichtbehandeling. Doel van het zoutwaterbad is het “ontschilferen” van de huid en de huid voldoende vochtig te maken, zodat lichttherapie en/of zalftherapie beter effect hebben. U gaat ongeveer 20 minuten in een bad met zoutwater waaraan eventueel olie is toegevoegd. Daarna doet u een badjas aan en gaat u naar de lichtcabines. U hoeft zich niet af te drogen.

UVB belichting (UVB)
Uit ervaring weten we dat zonlicht goed kan werken op psoriasis. Zonlicht bevat licht dat we niet kunnen zien, het zogenaamde ultraviolet licht (Uv-licht). Dit bevat UVA, UVB en UVC (dit laatste Uv-licht bereikt de aarde niet). Zowel UVA als UVB kunnen een gunstige invloed hebben op psoriasis, met name UVB-licht wordt in combinatie met dithranol zalf en/of zoutwaterbaden gegeven. UVB-licht remt vooral de ontstekingsreactie die altijd een rol speelt bij psoriasis.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Dermatologische dagbehandeling Medisch Centrum Annadal
043- 387 50 00
Brouwersweg 100 in Maastricht.

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-503