MUMC+

Folder

Nazorg bij een hersentumor

Hier leest u meer over wat u kunt verwachten.

Na uw behandeling in het Maastricht UMC+ volgt het neuro-oncologie team uw gezondheid. U komt regelmatig op controle, waarbij wordt gekeken of een behandeling goed heeft gewerkt en hoe u herstelt. 

Welke nazorg bieden wij?

De nazorg hangt af van de behandeling die u hebt gekregen. Als u bent bestraald, dan biedt de radiotherapeut u nazorg kort na de behandeling. De medisch oncoloog doet hetzelfde na het toedienen van chemotherapie. Daarnaast zorgt de neuro-oncoloog voor nazorg. Regelmatig zal er een nieuwe MRI-scan van uw hersenen worden gemaakt, om te kijken hoe het met de hersentumor gaat. De uitslag van deze scan wordt met u besproken tijdens een poliklinische afspraak.

Waar moet u op letten na de behandeling?

Het behandelen van een tumor kan gepaard gaan met verwachte en onverwachte bijwerkingen. Let goed op uw eigen gezondheid. Mocht u last hebben van bijwerkingen of symptomen die u niet herkent, bespreek deze dan met de verpleegkundig specialist of met uw behandelend arts. Neem bij acute gezondheidsproblemen altijd direct contact met ons op. 

Emotionele en sociale gevolgen

Een tumor heeft niet alleen lichamelijke gevolgen. U kunt door de ziekte het vertrouwen in uw lichaam of in uzelf zijn verloren. Het gevolg kan zijn dat u angstig of somber wordt of bijvoorbeeld uw werk niet meer aankunt. Ook uw naasten kunnen deze gevoelens ervaren.

Hebt u vragen hierover? Geef dat aan bij uw verpleegkundig specialist. Zij gaat vervolgens in gesprek met u en uw naasten om te beoordelen welke begeleiding het beste bij u past. Zij kan u eventueel doorverwijzen naar een maatschappelijk werker, psycholoog, revalidatiearts of ergotherapeut. 

 

nazorg MUMC+
revalidatie MUMC+

Periodiek sturen wij u en uw naaste een screeningslijst toe waarmee we eventuele klachten kunnen meten en waarop u de behoefte aan ondersteuning en begeleiding kunt aangegeven. Natuurlijk kunt u tussentijds ook altijd uw klachten bespreken met uw behandelend arts of bij de neuro-oncologie verpleegkundige. Samen met hen kunt u bepalen of en welke extra ondersteuning u nodig heeft.

MUMC+

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie? Neem dan contact op met uw verpleegkundig specialist Mieke Geurts:
043-3876400, sein 62552 (aanwezig op ma, do en vr).

Websites

Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-51