Maastricht UMC+

Folder

Inspanningsonderzoek van het hart

Onderzoek naar de invloed van inspanning op het hart

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een inspanningsonderzoek van het hart. Doel van het onderzoek is om na te gaan of uw hart tijdens inspanning goed functioneert.

In dit informatieblad vindt u alles wat voor u belangrijk is in verband met dit onderzoek. Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Hart+Vaat Centrum, niveau 1 van het Maastricht UMC+. Volg 5-1 blauw.

 

Voorbereiding

 • Zorg voor makkelijk zittende kleding en schoenen. Neem eventueel uw sportkleding mee.
 • Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion. Dit omdat anders de plakkers die worden gebruikt niet blijven zitten. 
 • Eventuele medicatie voor het hart kunt u gewoon innemen, tenzij de arts het anders voorgeschreven heeft.
 • Uw mobiele telefoon moet tijdens het onderzoek uit staan.
Hartonderzoek

Het onderzoek

U meldt zich 5-10 minuten voor het geplande onderzoek bij de balie van de polikliniek Hart+Vaat Centrum. De laborant brengt u naar de onderzoekskamer en vraagt u uw bovenkleding uit te doen. Zij/hij bevestigt de elektroden (plakkers) op uw borst, waarna u een jasje aankrijgt.

Via de elektroden registreert de apparatuur uw hartritme tijdens de inspanning. Afhankelijk van uw medische gegevens wordt er besloten of u de inspanning doet via de loopband of op een hometrainer (fiets). Dit kan afwijken van de informatie die u eerder van uw cardioloog hebt gekregen. In het belang van het onderzoek is het belangrijk dat u een goede inspanning kunt leveren. Tijdens het onderzoek wordt ook uw bloeddruk gemeten.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Na afloop kunt u zich douchen. Zeep en handdoeken liggen voor u klaar in de doucheruimte.

Na het onderzoek

U mag na het onderzoek in principe meteen naar huis.

Mogelijke complicaties

Complicaties die kunnen optreden tijdens het inspanningsonderzoek zijn afhankelijk van uw klachten of de reden waarom uw behandelend arts het onderzoek aanvraagt. Als dit voorkomt dan het kan zijn dat de arts u direct behandelt. Een opname in het ziekenhuis behoort soms ook tot de mogelijkheden.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De medewerkers die u tijdens het onderzoek ziet, mogen u geen informatie geven over de resultaten.

In het kort

 • U meldt zich ruim op tijd (vijf tot tien minuten voor het vermelde tijdstip) aan de balie van het Hart+Vaat Centrum, niveau 1 (route 5, blauw)
 • Denk aan makkelijk zittende kleding en schoenen (eventueel sportkleding)
 • Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek
 • Dames krijgen een jasje aan tijdens het onderzoek.

Contact

Heeft u na het lezen van dit informatieblad nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met:

 • Polikliniek het Hart+Vaat Centrum
  T: 043 387 27 27 (werkdagen van 8.30-17.00 uur) 
  E: poli.hvc@mumc.nl 
Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-516