Mumc+ foto online folders

Folder

Grote reconstructie in het hoofd/hals gebied

Na overleg met uw KNO arts, dermatoloog of kaakchirurg is er besloten u te verwijzen naar de plastisch chirurg in verband met een grote operatie in uw mondholte dan wel hoofd/hals gebied. In dit informatieblad leest u hoe de plastisch chirurg u kan helpen in uw behandeling om een zo functioneel, symmetrisch en normaal ogend gezicht te behouden

Een grote wond in uw gezicht

Als u een grote tumor in uw gezicht hebt, dan kan het zijn dat, na het verwijderen van deze tumor, een grote wond ontstaat die niet zomaar dichtgemaakt kan worden. In het gezicht wordt er door de plastisch chirurg gekeken naar de beste sluitingstechniek. Er wordt een plan op maat gemaakt afhankelijk van de plaats van de wond maar ook naar de functie van deze plaats. Soms wordt er namelijk naast huid ook spieren en/of zenuwen verwijderd in verband met het verwijderen van de tumor. Soms wordt de gezichtszenuw beschadigd waardoor de expressie van uw gezicht veranderd. Omdat iedere aandoening anders is, maken wij altijd samen met u een behandelplan.

Is de wond beperkt, dan proberen wij om weefsel uit de buurt van de wond te gebruiken om de wond te sluiten. Dit noemen we een draaiplastiek. Dit betekent dat er, na de verwijdering van de tumor door de KNO arts of kaakchirurg, littekens in uw gezicht gemaakt worden om het weefsel te laten draaien zodat de wond weer dichtgaat.

Soms is de wond in uw gezicht zo groot of zijn er spieren nodig voor bepaalde functies in uw gezicht, dat een transplantatie van huid en/of spier nodig is. De onderarm, het bovenbeen of de rug worden meestal gebruikt om geschikte huid en/of spier te transplanteren naar het gezicht om de wond te sluiten. Deze transplantatie doen wij in dezelfde operatie als het verwijderen van de tumor. Met de microscoop worden vervolgens bloedvaten aangesloten op (HIER MIST TEKST?)

 

Heeft u een grote tumor onder in uw mond, kaak, tong of bovenste deel van de slokdarm, dan kan na het verwijderen van de tumormde wond niet altijd dichtgemaakt worden. Er is dan een transplantatie nodig van huid om de wond te sluiten. Soms wordt hierbij ook bot of spier meegenomen om de kaak te herstellen. De onderarm, het bovenbeen, het onderbeen of de rug worden meestal gebruikt om weefsel te kunnen transplanteren. Samen met uw plastisch chirurg wordt er een behandelplan op maat gemaakt voor u.

Deze operatie vindt plaats direct na de operatie waarin de tumor wordt verwijderd. Met de microscoop worden bloedvaten aangesloten in uw gezicht. Dit is een lange operatie van ongeveer twee tot vier uur bovenop de tijd die uw KNO en/of kaakchirurg nodig heeft.

Radial Forearm Flap
Radial Forearm Flap

Voorbereiding

  • Vóór de operatie krijgt u een oproep van de polikliniek Anesthesie. Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose.
  • U wordt opgenomen op de afdeling van uw hoofdbehandelaar, meestal is dit de KNO arts.
  • U moet nuchter zijn voor de operatie.
  • Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u, in overleg met uw arts, hiermee stoppen voor de operatie. Soms moet u vervangende bloedverdunners gebruiken.
  • Houdt uw hoofd iets hoger, ook `s nachts.
  • Buk niet, en niet volledig plat in bed liggen. Na de behandeling?
  • Houdt de wonden schoon. Na de behandeling?
  • Hebt u een drain na de operatie, dan mag de wond niet gedoucht worden tot een dag nadat de drain verwijderd is. Na de behandeling?
  • Als u rookt, graag stoppen. Dit heeft direct consequenties voor uw behandeling.

Na een draaiplastiek in het hoofd hals gebied

De hechtingen worden na een tot twee weken verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Na een transplantatie in de mond/kaak

  • Als uw bloeddruk goed is en het getransplanteerde weefsel goed is gebleven, dan mag u op de eerste dag na de operatie naar de afdeling. Daar worden de controles over een aantal dagen afgebouwd Eerst na de recovery?
  • Zorg ervoor dat er geen druk op de wond komt. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan uw (zonne)bril die op de bloedvaten kan drukken
  • U mag minimaal een week geen water drinken.

 

  • U mag ook minimaal twee weken niet eten. U  krijgt u via een neus-maagsonde vloeibaar voedsel. Een diëtist begeleidt u hierin.
  • Om de wond te sluiten, waar de huid met bloedvaten verwijderd is, is er soms een huidtransplantatie nodig. Deze huid wordt van uw bovenbeen geschaafd. Na een week wordt er gekeken of deze getransplanteerde huid goed is ingegroeid.
  • Om een trombose been te voorkomen, krijgt u dagelijks een injectie van bloedverdunners. Dit is minimaal zes weken nodig.

Controle

Na ontslag naar huis of, als dat nodig is, naar een revalidatie centrum, wordt uw herstel door de verschillende behandelaren gevolgd. De hechtingen worden na een tot twee weken verwijderd op de polikliniek.
Het verplaatste of getransplanteerde weefsel, dat in het begin gevuld is met extra vocht, wordt door het lichaam zelf verwijderd.

Mogelijke complicaties

Na een operatie kunnen er altijd een nabloeding, infectie, een vochtophoping of een trombosebeen optreden.

Soms is een gedeelte van de verplaatste huid of getransplanteerde huid niet goed genoeg doorbloedt. Dan kan er een tweede operatie nodig zijn.

Specifiek bij de transplantatie van huid en bloedvaten, kunnen deze bloedvaten dicht gaan na de operatie. Deze kans is de eerste week na de operatie het grootste.
Daarom wordt u regelmatig gecontroleerd. Als een of beide bloedvaten dicht is gegaan, wordt u opnieuw geopereerd om deze bloedvaten weer goed doorgankelijk te maken.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Polikliniek plastische chirurgie
043- 387 70 00

Laatst bijgewerkt op 5 oktober 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-545