


Folder
Liposuctie/ Lipofilling
liposuctie: onderhuids wegzuigen van opgestapeld lichaamsvet
lipofilling: onderhuids bijvullen met eigen lichaamsvet
In overleg met uw arts heeft u besloten om liposuctie of lipofilling te ondergaan. Bij een liposuctie wordt onderhuids vet (lipo) weggezogen (suctie). Bij een lipofilling wordt weggezogen lichaamsvet gefilterd en teruggeplaatst op de gewenste plek.
In dit blad krijgt u informatie over de operatie. U vindt de polikliniek Plastische Chirurgie op niveau 1. Volg route 7-1 ( blauw.
Waarom liposuctie?
Bij u is een abnormale vetopstapeling ontstaan door een teveel aan vetcellen. Deze vetopstapelingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Liposuctie is geen middel om te vermageren. Belangrijke voorwaarde voor een liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is. Als u over uw hele lichaam te dik bent, dan is liposuctie geen optie en bent u aangewezen op een dieet.
Waarom lipofilling?
Dit is een unieke manier om onderlinge verhoudingen van het lichaam naar wens aan te passen, waarbij het gaat om contour, volume en huidkwaliteit verbetering op celniveau te creëren.
Verwachtingen
Liposuctie/lipofilling zorg tvoor contourverbetering maar levert zeker geen perfectie op. Soms is het heel moeilijk een symmetrisch resultaat te krijgen. Bestaande onregelmatigheden in de huid worden niet helemaal gecorrigeerd. Het kan ook voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie juist onregelmatig wordt. De plastisch chirurg heeft niet precies in de hand hoeveel vet op een bepaalde plek wordt weggezogen of wordt bijgevuld (dat op zijn plaats blijft zitten).
Voorbereiding
- Voorafgaand aan de operatie krijgt u een oproep van de poli Anesthesie. Liposuctie en lipofilling vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose).
- U wordt één dag opgenomen bij het Chirurgisch Dagcentrum niveau 2. Volg H-2 groen.
- U moet nuchter zijn voor de operatie.
- Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u, in overleg met uw arts, hiermee stoppen voor de ingreep. Bent u onder controle bij de Trombosedienst, informeer deze dan over de geplande ingreep. De Trombosedienst houdt dan rekening met het inname schema van uw medicijnen.
- Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis. Na de operatie mag u niet zelf autorijden.
-
u moet bij een liposuctie zelf zorgen voor steunende onderkleding (bv een steunbroek).
De operatie
Vlak voor de operatie tekent de plastische chirurg het gebied dat gecorrigeerd moet worden af op het lichaam. Tijdens de operatie maakt de chirurg kleine sneetjes in bestaande huidplooien van het operatiegebied. In dit gebied wordt een vloeistof geïnjecteerd die het wegzuigen van de vetcellen makkelijk maakt en waardoor u slechts minimaal bloed verliest.
Als de vloeistof is ingewerkt brengt de arts een zuigbuis in via de sneetjes in de huid. De zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp die het overtollige vetweefsel wegzuigt. Is het gewenste resultaat bereikt dan hecht de plastisch chirurg de sneetjes in de huid.
Bij lipofilling wordt met behulp van kleine sneetjes in de huid het vet op de juiste plek aangebracht.

Na de ingreep bij liposuctie
Na een liposuctie moet u moet u twee tot vier weken dag en nacht een pantybroek of andere drukkleding dragen. Deze drukkleding is nodig om de huid weer goed op de onderlaag te laten hechten. Daarna draagt u deze drukkleding nog twee tot vier weken lang overdag. Twee dagen na de operatie mag u douchen en mag u de drukkleding of pantybroek even uitdoen. Soms zijn pijnstillers nodig. Paracetamol van 500 milligram is meestal voldoende.
U krijgt bij ontslag een afspraak mee voor controle bij de polikliniek Plastische Chirurgie.
Na de ingreep bij lipofilling
In tegenstelling tot bij de liposuctie, mag uvier weken geen steunende of knellende kleren dragen waar vetcellen zijn geplaatst. Vermijd dus druk zodat vetcellen goed kunnen ingroeien.
Controle
Na ongeveer twee weken komt u voor controle naar de polikliniek Plastische Chirurgie. Hier worden de eventuele hechtingen verwijderd en na zes weken komt u terug bij de plastisch chirurg die u heeft geopereerd voor controle.
Weer thuis
Als u weer thuis bent, kunt enkele weken last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan. Dit gaat binnen twee tot zes weken vanzelf weg. Meestal kunt u na enkele dagen weer gaan werken.
Mogelijke complicaties en leefregels
- Nabloeding, trombosebeen of een infectie.
- Zwelling, verkleuring, bloeduitstorting, weefselversterf, tijdelijke gevoelloosheid en gevoeligheid van de huid.
- Restzwellingen en soms verhardingen, die pas na weken of soms zelfs maanden verdwijnen.
- Roken verhoogt de kans op wondproblemen; wij advseren u te stoppen met roken.
- Luister goed naar uw lichaam en accepteer de grenzen. Geef u zelf en het geopereerde gebied rust.
- N twee dagen mag u kort douchen.
- Na twee weken is licht huishoudelijk werk weer toegestaan, na vier weken uw dagelijkse activiteiten, na zes weken opvoeren tot het niveau dat u gewend was.
- Auto rijden en fietsen mag na twee weken als u zich fit genoeg voelt.
- Sporten bouwt u na een paar weken weer langzaam op.
Absolute symmetrie bij een dubbelzijdige operaties is geen garantie. Het definitieve resultaat van een liposuctie kunt u pas beoordelen na zes tot negen maanden. Soms is een extra operatie nodig om een goed resultaat te krijgen. Volg de adviezen van uw arts op.
Vergoeding
Voor lipofilling / liposuctie wordt een aanvraag bij uw verzekering gedaan. De elastische ‘drukkleding’ die u na de operatie moet dragen, moet u zelf betalen.
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, stel deze gerust. Wij zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden.
Polikliniek Plastische Chirurgie
043-387 70 00
Chirurgisch Dagcentrum
043-387 42 00