Mumc+ foto online folders

Folder

Littekencorrectie

Na overleg met uw arts is besloten tot een littekencorrectie. Het litteken kan zijn ontstaan door een operatie, een ongeval of een brandwond. Bij een littekencorrectie wordt geprobeerd om de vorm van het litteken te verbeteren.

Het is de bedoeling dat het litteken na de ingreep minder opvallend wordt. Het litteken zal echter nooit helemaal verdwijnen.
Op dit blad krijgt u informatie over de operatie, de nazorg en de controle.

U vindt de Polikliniek Plastische Chirurgie op niveau 1. Volg 7-1 blauw.

Littekencorrectie
Littekencorrectie

Voorbereiding

Een littekencorrectie kan zowel onder plaatselijke als algehele anesthesie (narcose) plaatsvinden. Als de ingreep onder narcose moet plaats vinden, dan gaat u van tevoren naar de poli anaesthesie. U krijgt hiervoor een oproep.

  • De behandeling vindt in het Chirurgisch Dagcentrum plaats. Als alles goed verloopt, kunt u na de operatie weer naar huis.
  • Voor deze operatie moet u nuchter zijn.
  • .​​​Houd er rekening mee dat u na de operatie niet zelf mag autorijden.
  • Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met uw arts of u met deze medicatie voorafgaand aan de operatie moet stoppen.
  • Als u wordt begeleid door de Trombosedienst moet u deze ook informeren over de ingreep.
  • Vraag bij uw zorgverzekeraar of deze de kosten vergoed voor deze operatie.

Wij doen er alles aan om bij een littekencorrectie een optimaal resultaat te bereiken. Garanties op het eindresultaat kunnen we helaas niet geven. Het is daarom belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en eventuele risico’s.

De operatie

Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling die vermeldt staat op de brief die u thuis hebt ontvangen. De plastisch chirurg maakt een snee aan beide kanten van het litteken en verwijdert het oude litteken. De twee huiddelen worden tegen elkaar aan gehecht.

Na de operatie

Na de operatie hebt u soms pijnstillers nodig. Een eenvoudige pijnstiller, zoals een paracetamol van 500 milligram, is meestal al voldoende.

Mogelijke complicaties

In het algemeen gaat het hier om een veilige operatie. Toch kunnen er soms complicaties optreden zoals:

  • Aanhoudende pijnklachten die niet verdwijnen na inname van pijnstillers.
  • Nabloeding.
  • Infectie of wondgenezingsproblemen.
  • Aanhoudende temperatuurverhoging boven 38 graden.

U moet er rekening mee houden dat de littekens na de correctie lange tijd rood kunnen zijn, gaan jeuken en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Vervelend is dat sommige littekens na verloop van tijd iets dikker kunnen worden.


Al wordt littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels van de kunst uitgevoerd, het uiteindelijke resultaat kan nooit worden gegarandeerd. Soms is het nodig een extra operatie uit te voeren om een goed resultaat te krijgen.

Deze aanvullende operatie brengt extra kosten met zich mee, die door u of uw verzekeraar vergoedt moeten worden. Vraag dus ook bij een tweede operatie aan uw zorgverzekeraar of deze wordt vergoed.

Weer thuis

Normaal gesproken kunt u na enkele dagen uw gewone bezigheden weer oppakken. Na twee of drie dagen mag u douchen. De hechtpleisters laat u zitten. De eerste weken mag u niet zwaar tillen of zwaar werk verrichten, om de wond goed te laten genezen.  U kunt de wond eventueel ondersteunen bij hoesten of niezen, afhankelijk van de plaats. Hoe snel u weer kunt gaan werken en sporten, hangt af van de plaats en de omvang van de operatie. De plastisch chirurg geeft u hierover het advies.

Controle

Twee weken na de ingreep komt u op controle op de polikliniek Plastische Chirurgie. Als het nodig is, worden eventuele hechtingen verwijderd. Na zes weken komt u terug bij uw plastische chirurg om het resultaat te bespreken. Daarna kan een eventuele afspraak voor vervolgtherapie worden gemaakt.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact met ons op. Bij problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp.

Polikliniek Plastische Chirurgie
043-387 70 00

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00

Laatst bijgewerkt op 27 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-547