Mumc+ foto online folders

Folder

Littekenspreekuur

Het team, type littekens en de behandelmethodes

Na overleg met uw arts is besloten om u te verwijzen naar het littekenspreekuur bij de polikliniek Plastische Chirurgie.
Deze polikliniek beschikt over een (inter)nationaal expertise spreekuur voor de behandeling van littekens.

U vindt de polikliniek Plastische Chirurgie op niveau 1. Volg 7 – 1 blauw.

Het team

Het team bestaat uit een:

  • plastisch chirurg;
  • hoogleraar fysiotherapie (gespecialiseerd in hand-, litteken- en brandwondenrevalidatie);
  • medisch instrumentmaker (gespecialiseerd in litteken behandeling door middel van druktherapie);
  • dermatografist (tatoeage en camouflagetherapie)
  • verpleegkundige.

Samen beoordelen zij uw littekens na een operatie, ongeval of brandwond. Daarna stellen ze een persoonlijk behandelplan op. Omdat de behandeling van littekens vaak veel tijd vergt, kan uw behandelplan voor een langere tijd zijn. U moet u er dan ook rekening mee houden dat u meermaals naar de polikliniek zal moeten komen.

Er wordt wetenschappelijk onderzoek verricht om de zorg voor patiënten met littekens steeds te verbeteren. Daarom vragen wij u om bij ieder bezoek aan het littekenspreekuur een vragenlijst in te vullen en dezelfde dag af te geven bij de polikliniek.

Littekenspreekuur

Type littekens

  • Het normaal uitgerijpt litteken is vlak, niet verdikt en heeft een lichte tot normale huidskleur.
  • Het onrijp litteken heeft een rode kleur, is iets verdikt en is soms pijnlijk en jeukt. Dit litteken is na zes maanden tot twee aar volledig uitgerijpt.
  • Het hypertrofisch litteken; dit is een rood, jeukend en verdikt litteken waarvan de groei beperkt blijft tot de wondranden. Deze groei begint meestal na een aantal maanden na de wondgenezing. Dit kan zes tot acht maanden doorgaan, waarna het stabiliseert en geleidelijk in kleur en volume afneemt. In de eerste periode van toename van activiteit is littekenbehandeling het meest effectief. Nadien kan een chirurgische behandeling nog zinvol zijn.
  • Het verbreed litteken ontstaat nadat de fijne lijnen van een chirurgisch litteken geleidelijk gaan rekken en breder worden. Zij zijn vlak niet verdikt en wit/roze van kleur.

 

  • Het keloïd is een goedaardige woekering die ontstaat door overmatige groei van littekenweefsel. Het littekenweefsel groeit over de wondranden en kan blijven doorgroeien. Het keloïd kan starten direct na het sluiten van de wond of jaren later. De oorzaak kan ontstaan door een verwonding zoals een piercing, krabben, een insectenbeet, een brandwond of een operatie. Het kan op meerdere plaatsen van het lichaam voorkomen met een groter risico ter hoogte van de oren, het borstbeen en de schouder en halsregio. Mensen met een donkere huidskleur hebben een groter risico.
  • Het atrofisch litteken is vlak, ligt lager als de omringende huid en is meestal klein en rond bijvoorbeeld na acne of waterpokken.
  • Een littekencontractuur is een litteken dat samentrekt waardoor een bewegingsbeperking van een ledemaat of gewricht kan ontstaan. Als deze littekens ontstaan op jonge leeftijd, kunnen ze door de groei van de jongeren verergeren. Ze zijn dan ook moeilijk te behandelen.

Behandelmogelijkheden

Hydraterende crème
Deze crèmes hydrateren (vocht inbrengend) de huid. Littekens die aan de zon worden blootgesteld bijvoorbeeld in het gezicht, worden het best met een UV werende crème behandeld. U moet deze crèmes meermaals per dag aanbrengen.

Siliconengel
Dit is een zelfdrogende gel die een transparant (doorzichting) laagje vormt over het litteken. Deze gel remt het vochtverlies in het litteken af.

Siliconen pleisters
Zijn zachte, vochtafstotende pleisters die de vochtbalans in de huid optimaliseren en het uitdrogen van het litteken tegengaan. De pleisters zijn efficiënter dan de siliconen gels.

Injecties
Dit zijn ontstekingsremmende injecties die u lokaal in de dikste plaatsen van het litteken toegediend krijgt. Deze injecties worden meestal een aantal malen op de polklinieki herhaald.
Het is de bedoeling dat u door deze injecties minder klachten van het litteken heeft zoals jeuk of pijn. Daarnaast is het de bedoeling dat het litteken niet dikker wordt.

Druktherapie
Druktherapie vermindert de bloedtoevoer naar het genezende litteken. Hierdoor geneest het litteken sneller; het vervlakt en jeukt minder.
Dit kan toegepast worden in de vorm van een drukmasker voor het gezicht, de oren of op maat gemaakte kledij voor de romp, ledematen en handen. Soms wordt druktherapie gecombineerd met siliconen pleisters of siliconen hulpmiddelen.

Brachytherapie
Dit is een bestraling die wordt toegepast na het chirurgisch verwijderen van het litteken.

Om een optimaal resultaat van het litteken te krijgen,  moet u de adviezen van het team strikt opvolgen. Dit vergt een langere tijd een grote zelfdiscipline en therapietrouw.

Eventuele risico`s en/of bijwerkingen en problemen thuis

Bij ernstige of regelmatig terugkerende huid- of wondproblemen na de start van de therapie, moet u steeds met de behandelende arts contact op nemen.

Bij technische problemen met de orthopedische hulpmiddelen (masker, kous en dergelijke) neemt u rechtstreeks contact op met het orthopedisch bedrijf of de instrumentenmaker die het materiaal heeft geleverd.

Controle

Tijdens de afspraak hoort u wanneer u opnieuw voor controle moet komen. Maak zelf een afspraak bij de balie van de polikliniek Dermatologie/Plastische Chirurgie.

Contact

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.

Polikliniek Plastische Chirurgie
043-387 70 00 tijdens kantooruren

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 buiten kantooruren

Laatst bijgewerkt op 27 juni 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-548