Hoofdingang Maastricht UMC+

Folder

Thymectomie: Robotoperatie van de zwezerik

U bent door uw arts/huisarts verwezen naar het Maastricht UMC+ (MUMC+) om uw zwezerik (thymus) door middel van een robotoperatie te laten verwijderen. De zwezerik speelt een rol bij het ontstaan van de spierziekte Myasthenia Gravis (MG). Op dit blad krijgt u meer informatie over deze operatie.

Verwijdering van de zwezerik met de robot

 

De zwezerik bevindt zich tussen het borstbeen en de luchtpijp en het stuurt op jonge leeftijd het immuunsysteem aan. Later wordt deze functie overgenomen door andere organen. Vermoedelijk ontstaat het ziekteproces van MG in de zwezerik door een ontsteking of tumor.

Verwijdering van de zwezerik is 1 van de behandel opties voor MG patiënten. In ongeveer 15% van de MG patiënten wordt een tumor van de zwezerik (thymoom) gevonden. Patiënten kunnen ook een thymoom hebben zonder MG. Lange tijd is een operatie door het borstbeen de enige toegang geweest om de zwezerik te verwijderen.

In het MUMC+ opereren wij sinds 2004 met behulp van de robot (Da Vinci TM) aan de zwezerik. Voor de chirurg biedt de robot een groot voordeel omdat hij/zij gemakkelijker bij de zwezerik kan komen. De zwezerik bevindt zich namelijk in een kleine ruimte dicht bij de grote bloedvaten, zenuwen en het hart. Het voordeel voor u als patiënt is dat u slechts drie kleine littekens hebt na de operatie en uw sneller zult herstellen. In tien jaar tijd (2004-2014) zijn er meer dan 300 van deze operaties uitgevoerd in het MUMC+.

 

Opname

U wordt een dag voor de operatie opgenomen
Er wordt een longfoto gemaakt, u krijgt een longfunctietest en er wordt bloed bij u afgenomen.

 

De operatie

Voor uw operatie wordt u onder narcose gebracht. Uw operatie wordt uitgevoerd door de chirurg met behulp van de Da Vinci TM operatierobot. De chirurg neemt plaats in de console/bedieningspanel van de robot. Door middel van een vergroot 3D beeld kan de chirurg met een soort joysticks  de robot armen  met de chirurgische instrumenten besturen. Ook kan de camera het beeld 10 tot 20 maal vergroten waardoor de kleinere structuren en weefsellagen beter te zien zijn. De chirurg maakt 3 snedes; 2 onder uw oksel en 1 onder uw borst. De 3 littekens na de operatie zijn meestal niet veel groter dan een centimeter.
Als het een grote tumor is, kan het zijn dat de chirurg de snee iets groter moet maken om de hele zwezerik te kunnen verwijderen. 

Thymectomie

Na de operatie

Na de operatie wordt u eerst naar de uitslaapkamer (Recovery) gebracht.  Als u goed wakker bent en het gaat goed met u,  gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Mogelijke complicaties

Na de robot operatie kunt u nog een pijnlijk gevoel bij de ribben hebben.

Weer thuis

Als u herstel na de operatie zonder complicaties verloopt,  kunt u na 2/3 dagen naar huis.  U mag na de robot operaties al uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. Meestal kunt u 2 weken na de operatie weer aan het werk.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van dit informatieblad? Neem dan contact op met :

Laatst bijgewerkt op 1 augustus 2022