Informatie voor thuis
Vanwege veneuze problemen (vaatproblemen) is er bij u een stent geplaatst. Het is noodzakelijk om minimaal zes maanden na de stentplaatsing antistolling te gebruiken om de stent goed open te houden. Uw arts zal op de polikliniek het moment van stoppen bepalen.
Direct na stenting is al gestart met de behandeling met Innohep. Dit zijn de injecties die in een buikplooi of bovenbeen gegeven worden.
Daarnaast krijgt u als antistolling acenocoumarol of fenprocoumon. Dit zijn tabletten. Het duurt enige dagen tot weken voordat de tabletten goed werken. Tot die tijd moet u samen met de tabletten acenocoumarol of fenprocoumon dagelijks Innohep injecties gebruiken.
Bij ontslag ontvangt u een opstartschema met de dosering van de tabletten voor de komende dagen. De trombosedienst zal de werking van de tabletten controleren. Hiervoor zijn bloedafnames bij de trombosedienst nodig.
Aanmelden bij de trombosedienst bij u in de buurt hebben wij al voor u gedaan. U wordt opgeroepen voor controle en ontvangt van de trombosedienst na elke controle een schema met de juiste dosering van uw tabletten.
Zowel de injecties als de tabletten dient u iedere dag op een vast tijdstip in te nemen.
Belangrijk
Belangrijk:
- U blijft doorgaan met de Innohep spuitjes totdat de trombosedienst twee keer een waarde hoger dan 2.5 INR heeft gemeten. Als dat het geval is mag u stoppen met de spuitjes.
- Bij ontslag krijgt u een recept mee voor Innohep en acenocoumarol. Deze medicatie kunt u met het recept bij de Apotheek van het Maastricht UMC+ of uw eigen apotheek halen.
- Wij adviseren een instelling van de INR tussen de 3.0-4.0.
- Mocht de INR toch onder de 2.5 komen, dan adviseren we om 1 keer per dag Innohep te gebruiken totdat de INR weer boven de 2.5 is. U kunt dan stoppen met de Innohep.

De wond
Het kan zijn dat uw lies of bovenbeen nog enkele dagen pijnlijk aanvoelt, doordat daar het bloedvat werd aangeprikt. Ook kan er een bloeduitstorting ontstaan. U kunt pijnklachten in de lage rug en onderbuik ervaren. Deze worden veroorzaakt door de stent(s).
Zowel de pijn als de eventuele bloeduitstorting wordt geleidelijk minder. Het wondje in de lies of bovenbeen is niet gehecht en sluit normaal binnen 24 uur. Het is dan niet meer nodig om er een pleister op te plakken.
Pijnmedicatie
- Paracetamol, zo nodig 4 maal daags 1000mg
- Oxycodon tablet met gereguleerde afgifte, 10 mg, zo nodig 2 maal daags 1 tablet gedurende 3 dagen
- Oxycodon tablet, 5 mg, zo nodig 6 maal daags gedurende 3 dagen
Douchen en baden
U mag douchen tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Zorgt u er wel voor dat de wond na het douchen goed droog gedept wordt met een schone handdoek.
Werken, sporten, autorijden
Afhankelijk van uw klachten kunt u de dagelijkse activiteiten uitbreiden en weer gaan werken. U heeft geen beperkingen. Lopen en bewegen is ten zeerste aanbevolen.
Problemen
Wanneer u thuis problemen ondervindt, neem dan contact op met de afdeling Vaatchirurgie van het Hart+Vaat Centrum (tijdens kantooruren), de Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren en in het weekend) of uw huisarts. De huisarts kan u , als dit nodig is, doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Problemen die thuis kunnen voorkomen:
- aanhoudende pijnklachten die niet verdwijnen na het innemen van pijnstillende medicatie;
- aanhouden van temperatuurverhoging boven 38 graden;
- forse uitbreiding van de bloeduitstorting.
Contact
Als u na het lezen van dit informatieblad nog vragen heeft, dan beantwoorden wij deze graag. Vragen kunt u uiteraard ook stellen wanneer u op de polikliniek voor controle komt.
- Poli Hart+Vaat Centrum
T: 043 387 27 27 (op werkdagen 8.30 - 17.00 uur) - Spoedeisende Hulp (SEH)
T: 043 387 67 00 (buiten kantooruren en in het weekend)