Hoofdingang Maastricht UMC+

Patiëntinformatie

Holter voor ECG-registratie

24/48 uurs of meerdaagse ECG-registratie

U bent door uw behandeld arts verwezen naar het Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+ voor een Holter of te wel 24/48 uurs/meerdaagse ECG registratie. Doel van dit onderzoek is nagaan of er veranderingen in uw hartritme voorkomen, bijvoorbeeld hartkloppingen. In dit blad krijgt u informatie over het aanbrengen van de Holter, het dagboekje en het terugbrengen van de Holter. Het aansluiten vindt plaats op de polikliniek van het Hart+Vaat Centrum Maastricht, niveau 1. Volg 5-1 blauw. Als u niet in de gelegenheid bent om de afspraak na te komen, vragen wij u vriendelijk tijdig af te zeggen.

Wat is een Holter/ECG-registratie?

ECG staat voor elektrocardiogram. Een elektrocardiogram is een hartfilmpje. Bij de één- of meerdaagse ECG-registratie, wordt uw hartritme één of meerdere dagen achter elkaar geregistreerd. Als u de holter, de draagbare recorder, terugbrengt, wordt deze uitgelezen en kan de arts de registratie beoordelen.

Voorbereiding

  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion.
  • Draag comfortabele bovenkleding. U kunt een hoog gesloten shirt kiezen, zodat de plakkers niet zichtbaar zijn.
  • Douch voordat u naar het ziekenhuis komt. Na het aansluiten van de holter (recorder) mag u niet meer douchen: de draagbare holter is niet waterdicht. Bij een zevendaags of driewekelijks onderzoek krijgt u een korte handleiding mee naar huis, zodat u zelf dagelijks de recorder kunt aansluiten en wel kunt douchen.

 

Holter

U meldt zich minimaal vijf tot tien minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Hart+Vaat Centrum (niveau 1, volg 5-1 blauw). De hartfunctielaborant haalt u op voor het aansluiten van de holter. U krijgt plakkers op uw huid bevestigd die via kabeltjes verbonden zijn met de holter. Deze draagt u mee in een schoudertasje. Het aansluiten van de holter duurt ongeveer tien minuten. Na het aansluiten, kunt u naar huis of naar de verpleegafdeling.

Dagboekje

U krijgt van de hartfunctielaborant een dagboekje mee naar huis. Het is zeer belangrijk voor het onderzoek dat u dit dagboekje nauwkeurig invult.

Terugbrengen van de Holter

Op het afgesproken tijdstip mag u thuis zelf de recorder verwijderen. De plakkers mag u weggooien. U levert de holter met de kabeltjes én het dagboekje op de afgesproken einddatum en op het afgesproken tijdstip in bij de balie van het Hart+Vaat Centrum Maastricht.

Als u de holter bijvoorbeeld om 15:00 uur gekregen heeft, moet u hem ook weer om 15:00 uur inleveren: anders is de holter niet op tijd beschikbaar voor de volgende patiënt. Lukt het niet om de holter op het afgesproken tijdstip in te leveren, bel dan naar de polikliniek Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+
043-387 27 27.

Mogelijke complicaties

De mogelijkheid bestaat dat u allergisch bent voor de plakkers die bij het onderzoek gebruikt worden. Uw huid kan dan geïrriteerd raken.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De medewerkers die u tijdens het onderzoek ziet, mogen u geen informatie geven over de resultaten.

In het kort

  • U meldt zich ruim van te voren ; minimaal vijf tot tien minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek Hart+Vaat Centrum, niveau 1. Volg 5-1 blauw.
  • Gebruik geen bodylotion en draag gemakkelijk zittende kleding.
  • Douche voordat u naar het ziekenhuis komt.

Contact

Vermoedt u dat er iets mis is met de Holter of heeft u na het lezen van dit patiënten informatieblad nog vragen over het onderzoek, neem dan tijdens kantooruren contact op met:

Polikliniek Hart+Vaat Centrum 043-387 27 27

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021