hoofdingang

Folder

Zenuwechografie

Echografie van de zenuwen

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een echografie te laten doen van uw zenuw(en). Met behulp van een echo-onderzoek (op basis van geluidsgolven) wordt uitwendig de zenuw in beeld gebracht. Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Draag gemakkelijke kleding zodat uw arm en/of been goed onderzocht kan worden.
  • Het kan zijn dat wij u vragen eventuele sieraden af te doen tijdens het onderzoek.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Voor het onderzoek vragen wij u om de arm of het been vrij te maken van kleding en/of sieraden en plaats te nemen op de onderzoeksbank.

Vervolgens brengt de laborant een staafje met gel aan op de huid van het te onderzoeken gebied. Dit voelt een beetje koud en nat aan. Het staafje is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer ontvangt. De gel is nodig voor een goede geleiding van de geluidsgolven. De zenuw wordt in beeld gebracht en er worden metingen verricht.

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 30 minuten.

Zenuwechografie

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de gel van de huid verwijderd en kunt u naar huis.

Risico’s

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

 

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-587