hoofdingang

Folder

Electro-retinogram (ERG)

Onderzoek naar de werking van het oog

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten om een oogonderzoek te laten doen. Het ERG onderzoekt het netvlies van uw oog. Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Maastricht UMC+ op niveau 2. Volg route G2 (Groen) of bekijk de online routebeschrijving hier (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d37).

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Was uw haren de dag voor het onderzoek.
  • Gebruik geen haarlak of gel de dag van het onderzoek.
  • Gebruik geen make-up de dag van het onderzoek.
  • Draag geen contact lenzen op de dag van het onderzoek.
  • Vraag iemand om u te begeleiden naar het onderzoek, omdat u zelf na het onderzocht wazig ziet en niet kunt deelnemen aan het verkeer (autorijden, fietsen en dergelijke).

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan via de balie van de polikliniek Oogheelkunde. Het onderzoek wordt gedaan door een laborant van de Klinische Neurofysiologie.

De laborant meet een aantal punten uit op uw hoofd en schuurt op deze  plaatsen de hoofdhuid licht op met een scrubcrème. Daarna bevestigt de laborant twee elektroden op uw hoofd. Voordat het onderzoek begint, druppelt de laborant uw ogen. De oogdruppels verdoven het oogoppervlak en verwijden de pupil (afbeelding 1).

Om de oogdruppels in te laten werken, blijft u 20 minuten in het donker liggen. Daarna brengt de laborant een elektrode op de ogen aan. Deze elektroden lijken op grote contactlenzen. Door de verdoving is dit niet pijnlijk, maar het kan wel onaangenaam aanvoelen (afbeelding 2).

electro-retinogram 1
Afbeelding 1
electro-retinogram 2
Afbeelding 2

De elektroden zijn met dunne snoertjes verbonden met het meetapparaat. De laborant vraagt u om naar een lichtbron in een bol boven u te kijken. Hierin zijn witte en blauwe lichtflitsen te zien. Terwijl u naar de lichtbron kijkt, registreren de `contactlenzen` de reacties van uw ogen. U hebt de `contactlenzen` ongeveer 20 minuten in. Het totale onderzoek duurt ongeveer één uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en kunt u naar huis. Houd er rekening mee  dat u door de oogdruppels wazig ziet. Neem een zonnebril mee om uw ogen tegen fel licht te beschermen. Deelnemen aan het verkeer (autorijden, fietsen en dergelijke) wordt afgeraden.

Omdat de oogbol verdoofd is, mag u niet wrijven in het oog. Na een paar uur zijn de oogdruppels uitgewerkt en kunt u weer normaal zien. Wel kunnen uw ogen geïrriteerd aanvoelen.

Risico's

Het onderzoek kan onaangenaam zijn. Klachten die kunnen voorkomen bij dit onderzoek zijn: geïrriteerde ogen of een oogontsteking, dit komt zelden voor. Om de kans zo klein mogelijk te maken krijgt u een tube ooggel mee naar huis. Wij adviseren u deze drie dagen te gebruiken om een oogontsteking te voorkomen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl.                          

Laatst bijgewerkt op 8 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-590