hoofdingang

Folder

Visual Evoked Potential (VEP)

Onderzoek van de oogzenuw

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten om een oogonderzoek te laten doen. Dit is een onderzoek van de oogzenuw en het deel van de hersenen dat belangrijk is voor het gezichtsvermogen.

Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Maastricht UMC+ op niveau 2. Volg route  G2 (groen) of bekijk de online routebeschrijving hier (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d37).

 Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Was uw haren de dag voor het onderzoek.
  • Gebruik geen haarlak of gel de dag van het onderzoek.
  • Draagt u een bril, breng deze dan mee naar het onderzoek.
  • Als u oorbellen draagt, doe deze dan niet in.  Indien u dit vergeet kan het zijn dat wij u vragen  deze tijdens het onderzoek uit doen.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan via de balie van de polikliniek Oogheelkunde. Het onderzoek wordt gedaan door een laborant van de Klinische Neurofysiologie.De laborant vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

De laborant meet een aantal punten uit op uw hoofd en schuurt op deze  plaatsen de hoofdhuid licht op met een scrubcrème. Daarna bevestigt de laborant een aantal elektroden op uw hoofd en uw gezicht. De elektroden zijn via dunne snoertjes verbonden met het meetapparaat. Er staat geen stroom op de elektroden. Nadat alle elektroden zijn gecontroleerd, begint de registratie.

Visual evoked potential

Op een tv-scherm krijgt u een blokpatroon te zien dat lijkt op een schaakbord. De ogen worden afzonderlijk getest. Met een oog kijkt u naar het midden van het blokpatroon, het andere oog wordt afgedekt. Tijdens de meting beweegt het blokpatroon. Terwijl u naar het scherm kijkt, registreert de apparatuur de reacties in uw hersenen. In plaats van een blokpatroon kan er ook met lichtflitsen gewerkt worden.

Het onderzoek duurt ongeveer één uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en kunt u naar huis.

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

Laatst bijgewerkt op 8 februari 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-591