hoofdingang

Folder

Polygrafie

Ademhalingsregistratie terwijl u slaapt

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek (polygrafie) te laten doen. Dit is een onderzoek waarmee tijdens uw slaap (`s nachts)uw hartslag, ademhaling, lichaamshouding en de hoeveelheid zuurstof in uw bloed worden geregistreerd. Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Maastricht UMC+ op niveau 2. Volg route G - 2 Groen of bekijk de
online routebeschrijving hier (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d37).

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Neem een T-shirt mee waar u makkelijk in kan slapen en ruimer zittende kleding, liefst met knoopjes, om erover te dragen.
  • Het is verstandig die avond geen afspraken te maken, omdat bij u verschillende elektroden en banden op uw lichaam bevestigd worden die  zichtbaar zijn.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Klinische Neurofysiologie voor de voorbereidingen van het onderzoek. De laborant vertelt u steeds wat er gaat gebeuren.

Voor het onderzoek krijgt u verschillende elektroden en banden op uw lichaam bevestigd, namelijk:

  • drie plakkers op uw borst
  • een band om de borst
  • een band om de buik
  • een slangetje in de neus
  • een elektrode op de oorlel
AEEG 3

De laborant vraagt u hoe laat u van plan bent naar bed te gaan. Dit om het meetapparaat op het juiste tijdstip automatisch te laten starten met meten. Vervolgens controleert de laborant of alle signalen goed binnenkomen.

Om de programmering niet te verstoren, is het belangrijk dat u niet door winkelpoortjes en andere detectiepoortjes loopt. U mag de recorder niet uit het blauwe omhulsel halen en de kabels mag u niet verwijderen. De recorder mag niet in contact komen met water. Kortom u moet voorzichtig met de recorder om gaan.

Na het onderzoek

Nadat het meetapparaat is ingesteld, kunt u weer naar huis.

Wij verwachten u terug de eerstvolgende ochtend tussen 08:45 en 9:00 uur. De plakkers en snoertjes worden dan verwijderd.

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-592