hoofdingang

Folder

Motorische Evoked Potential (MEP)

Functie van de zenuwbanen

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek (MEP) te laten doen naar de functie van de zenuwbanen die signalen van de hersenen doorgeven aan de spieren. Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie, niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

Omdat bij dit onderzoek een magnetisch veld wordt opgewekt, adviseren wij u het volgende:

  • Draag tijdens het onderzoek geen (metalen) sieraden aan uw hoofd, zoals haarspelden, halskettinkjes of oorbellen.
  • Draag tijdens het onderzoek geen magneetkaarten bij u (pinpas, creditcard). De magneetstrip van deze pasjes kan door het onderzoek beschadigd worden.
  • Gebruik geen crème of bodylotion voor het onderzoek.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Klinische Neurofysiologie. De arts die het onderzoek uitvoert, vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Er worden een aantal elektroden op uw ledenmaten geplakt. Het is mogelijk dat er met een schuurpapiertje over de huid wordt gewreven voor een beter contact tussen de huid en elektroden.

In een enkel geval wordt er gebruik gemaakt van naaldelektroden om een betere reactie van de spieren te kunnen meten. De elektroden zijn via snoertjes verbonden met een registratieapparaat. Er staat geen stroom op de elektroden.

Motor Evoked Potential

De arts houdt vervolgens een cirkelvormige of 8-vormige spoel op uw hoofd, waardoor  een kortdurend magnetisch veld ontstaat. Hiermee wordt een deel van de hersenen kortdurend geactiveerd, waardoor uw been- of armspieren vanzelf aanspannen.

De stimulatie van de spoel op uw hoofd kan een onaangenaam gevoel veroorzaken. Dit gevoel wordt omschreven alsof er even kort aan de haren wordt getrokken. De elektroden op uw armen en benen registeren vervolgens de reactie van uw spieren.

De arts kan bij dit onderzoek vragen of u kortdurend uw been- en/of armspieren kunt aanspannen. Vaak wordt ook met de magneetspoel ter hoogte van de nek en het onderste deel van de rug gestimuleerd, waardoor uw been- of armspieren opnieuw vanzelf aanspannen.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek worden de elektroden verwijderd en kunt u gewoon naar huis. Het is mogelijk dat u enige last heeft van hoofdpijn.

Risico’s

Het onderzoek is onschadelijk.

Heeft u een pacemaker, bent u aan het hoofd geopereerd of heeft u epilepsie, dan moet u contact met ons opnemen. Het is mogelijk dat dan het onderzoek niet door kan gaan.

Hoewel bij zwangere vrouwen nooit nadelige gevolgen van magnetische stimulatie zijn aangetoond, wordt zekerheidshalve bij hen dit onderzoek niet door ons verricht.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-595