hoofdingang

Folder

Slaapdeprivatie Electro-Encefalografie (SD EEG)

Slaapdeprivatie EEG

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek (SD – EEG) te doen naar de elektrische activiteit van de hersenen na slaaponthouding. Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie, niveau 2. Volg route G – 2 groen of bekijk de online routebeschrijving hier.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Afhankelijk van uw leeftijd is het nodig dat u de nacht van te voren of een gedeelte van de nacht wakker blijft voor het EEG-onderzoek. Om te voorkomen dat u in slaap valt, raden wij u aan dat er iemand bij u blijft gedurende de nacht.
  • Vraag iemand om u te begeleiden naar het onderzoek, omdat u zelf slaperig kunt zijn en beter niet zelf aan het verkeer  kunt deelnemen.
  • Gebruik geen koffie, alcohol, opwekkende- of slaapmiddelen de avond voor het onderzoek vanaf 20:00 uur.
  • Was uw haren de dag voor het onderzoek, gebruik daarna geen haarlak of gel.
  • Uw medicijnen kunt u gewoon innemen, tenzij de arts anders voorschrijft. 

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Er worden 27 elektroden op het hoofd bevestigd met een soort lijm. Deze lijm wordt met lucht (een föhn) droog geblazen. Ook krijgt u elektroden op uw borst geplakt. De laborant brengt in de elektroden een pasta aan en krast daarbij met een stompe naald op uw hoofd. Dit kan even vervelend aanvoelen maar is nodig om goed contact met de hoofdhuid te maken (afbeelding 1).

De elektroden zijn via dunne snoertjes verbonden met het EEG-apparaat. Er staat geen stroom op de elektroden. De registratie begint wanneer alle elektroden zijn aangebracht en u op bed ligt (afbeelding 2).

Slaapdeprivatie EEG
Afbeelding 1
Slaapdeprivatie EEG
Afbeelding 2

De laborant kan u een aantal opdrachten geven, zoals: ogen open en ogen sluiten, een vuist maken en diep zuchten. Daarna krijgt u de gelegenheid om tijdens het onderzoek te slapen. Het laatste onderdeel van het onderzoek kan bestaan uit het geven van lichtflitsen.

Terwijl u de opdrachten uitvoert, registreert het EEG-apparaat de elektrische signalen van de hersenen en slaat deze gegevens op voor nader onderzoek, u merkt hier niets van.

Tijdens het onderzoek worden video opnames van u gemaakt. Dit om eventuele bewegingen of aanvallen vast te leggen en te kijken of deze met de gemeten hersenactiviteit samenhangt. Hebt u hier bezwaar tegen, vertel dit de laborant voordat het onderzoek start.

Het onderzoek duurt ongeveer twee uur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en kunt u naar huis. Thuis kunt u de pasta uit uw haar wassen (als er lijm gebruikt is, eerst de haren goed uitborstelen).

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021