hoofdingang

Folder

Electro-Encefalografie (EEG)

Onderzoek naar de elektrische activiteit van de hersenen

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een EEG onderzoek te laten doen naar de elektrische activiteit van de hersenen. Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie van het Maastricht UMC+ op niveau 2.Volg route G –2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.

Op dit blad krijgt u informatie over het onderzoek.

Indien u samen met uw kind dit onderzoek stapsgewijs wilt bekijken, verwijzen we u naar de volgende link: https://kinderwebsite.mumc.nl/hersenonderzoek-eeg-0

Voorbereiding

  • Was uw haren de dag voor het onderzoek.
  • Gebruik geen haarlak of gel de dag van het onderzoek.
  • Als u oorbellen draagt, doe deze dan niet in.  Indien u dit vergeet kan het zijn dat wij u vragen deze tijdens het onderzoek uit doen.
  • Uw medicijnen kunt u gewoon innemen, tenzij de arts anders voorschrijft. 

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Er worden 27 elektroden bevestigd op uw hoofd. Dit gebeurt of met behulp van een soort badmuts waarin deze elektroden bevestigd zijn, of ze worden met een soort pasta op het hoofd geplakt.  Ook krijgt u elektroden op uw borst geplakt.

De laborant brengt in de elektroden een gel aan en krast daarbij met een stompe naald op uw hoofd. Dit kan even vervelend aanvoelen maar is nodig om goed contact met de hoofdhuid te maken. De elektroden zijn via dunne snoertjes verbonden met het EEG-apparaat. Er staat geen stroom op de elektroden.

Electro encephalogram

De registratie begint wanneer alle elektroden zijn aangebracht en u op de onderzoeksbank ligt. De laborant kan u een aantal opdrachten geven, zoals: ogen open en ogen sluiten, een vuist maken, diep zuchten. Het laatste onderdeel van het onderzoek kan bestaan uit het geven van lichtflitsen. Terwijl u de opdrachten uitvoert, registreert het EEG-apparaat de elektrische signalen van de hersenen en slaat deze gegevens op voor nader onderzoek, u merkt hier niets van.

Het onderzoek (inclusief voorbereiding) duurt ongeveer één uur.

Tijdens het onderzoek worden video opnames van u gemaakt. Dit om eventuele bewegingen of aanvallen vast te leggen en te kijken of deze met de gemeten hersenactiviteit samenhangt. Hebt u hier bezwaar tegen, vertel dit de laborant voordat het onderzoek start.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en kunt u naar huis. Thuis kunt u de gel of pasta uit uw haar wassen.

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl .

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-598