hoofdingang

Patiëntinformatie

Somato Sensory Evoked Potential (SSEP)

Functie van uw gevoelszenuw

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek (SSEP) te laten doen naar de functie van uw gevoelszenuwen in uw lichaam. Het onderzoek wordt
gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.


Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

  • Was uw haren de dag voor het onderzoek.
  • Gebruik geen haarlak of gel de dag van het onderzoek.
  • Gebruik geen crème of bodylotion de dag van het onderzoek.
  • Tijdens het onderzoek moet u uw oorbellen uit doen.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Voor dit onderzoek ligt u op een bed. De laborant bevestigt een aantal elektroden op uw hoofd, schouder, rug, buik en/of been, nadat met een scrubcrème de huid hier licht opgeschuurd is.

De elektroden zijn via dunne snoertjes verbonden met het meetapparaat. Nadat de laborant alle elektroden heeft gecontroleerd, begint de registratie.

U krijgt lichte elektrische schokjes toegediend, meestal bij de pols, enkel, knie of lies.  Het is belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk blijft liggen. 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten en is niet gevaarlijk.

SSEP

Na het onderzoek

Na afloop verwijdert de laborant de elektroden en kunt u weer naar huis. 

Risico's

De stimulatie kan een onaangenaam gevoel veroorzaken, maar is meestal niet pijnlijk. Het onderzoek is niet gevaarlijk en klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl.
 

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2021