hoofdingang

Folder

Elektromyografie (EMG)

Zenuwgeleidingsonderzoek

Samen met uw behandelend arts hebt u besloten om een elektromyografie te laten doen.  Dit onderzoek houdt in:

  • het doormeten van zenuwen in de armen, benen of andere delen van het lichaam
  • het onderzoeken van spieren

De gebruikte techniek kan per patiënt verschillen. Niet bij alle patiënten worden spieren onderzocht en niet bij alle patiënten zenuwen.

Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.

Op dit blad informeren wij u over het onderzoek.

Indien u samen met uw kind dit onderzoek stapsgewijs wilt bekijken, verwijzen we u naar de volgende link: https://kinderwebsite.mumc.nl/zenuw-en-spieronderzoek-emg

Voorbereiding

  • Zorg ervoor dat uw handen en voeten voor het onderzoek goed warm zijn door bijvoorbeeld  handschoenen of dikke sokken te dragen.
  • Gebruik geen crème of bodylotion de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

Als uw handen en/of voeten niet voldoende warm zijn, kunnen wij deze opwarmen met warm water. Koude handen en voeten zijn nadelig voor het onderzoek omdat de waarden van de metingen van de zenuwen hierdoor beïnvloed kunnen worden.

  • Op de plaats waar uw zenuwen onderzocht worden, krijgt u elektroden opgeplakt. Soms wrijft de laborant met een schuurpapiertje over de huid om storing tijdens de meting te voorkomen. De elektroden zijn verbonden met het EMG-apparaat. Met lichte elektrische schokjes stimuleren wij de zenuw. Dit is onaangenaam maar niet pijnlijk. U merkt dat een aantal spieren zich kortdurend samentrekken. Het EMG-apparaat registreert de reactie van de zenuwen of van de spieren.

  • Bij het spieronderzoek prikt de klinisch neurofysioloog op een aantal plaatsen met een dun naaldje door de huid in een spier. Dit kan even pijnlijk zijn. Het naaldje is via een snoertje verbonden met het EMG-apparaat. Dit apparaat registreert de elektrische activiteit in de spier. Tijdens het onderzoek vraagt de arts u om de spier te ontspannen en even aan te spannen.

Elektromyografie

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en kunt u naar huis.

Risico's

Stimulatie of prikken kan een onaangenaam gevoel veroorzaken, maar is meestal niet pijnlijk. Het onderzoek is niet gevaarlijk en klachten na dit onderzoek komen zelden voor. Als dit bij u toch het geval is dan, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021