hoofdingang

Folder

Transcraniële dopplersonografie (TCD)

Onderzoek van de bloedvaten in de hersenen

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek te laten doen van uw bloedvaten in de hersenen, ook wel een transcraniële dopplersonografie (TCD) genoemd. Met behulp van een echo-onderzoek (op basis van geluidsgolven) wordt uitwendig de snelheid gemeten waarmee het bloed door de bloedvaten in de hersenen stroomt.

Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg  route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Voorbereiding

U hoeft voor dit onderzoek geen speciale voorbereidingen te treffen.

Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.

U neemt plaats op de onderzoeksbank. Vervolgens brengt de laborant een staafje met gel aan op de huid voor uw oor. Dit voelt een beetje koud en nat aan. Het staafje is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. De gel helpt bij een goede geleiding van de geluidsgolven.

Vervolgens zoekt de laborant de bloedvaten, zowel links als rechts, in uw hoofd op en worden de metingen gedaan. De metingen geven de snelheid aan waarmee het bloed door de vaten stroomt. Dit zegt iets over de doorgankelijkheid van de bloedvaten. Elke beweging kan een storing geven, het is daarom belangrijk dat u tijdens de meting zo stil mogelijk ligt en zo weinig mogelijk spreekt. Tijdens het onderzoek hoort u het versterkte geluid van het bloed dat door de slagaders stroomt.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

transcranieel

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de gel van de huid verwijderd en kunt u naar huis.

Risico's

Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos. Klachten na dit onderzoek komen zelden voor.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via tel.  043-387 72 72 (op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar secretariaat.knf@mumc.nl.

Laatst bijgewerkt op 4 juli 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-614