Mumc+ foto online folders

Folder

Chirurgische verwijdering van de milt

Vaccinaties en nazorg bij volwassenen

Uw milt is chirurgisch verwijderd in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Op dit blad krijgt u meer informatie over de risico’s die dit zich met zich meebrengt en welke maatregelen u moet nemen.

De functie van de milt

De milt ligt links boven in de buik en wordt beschermd door de ribben. Het is het meest doorbloede orgaan in het lichaam. De milt heeft drie belangrijke functies:

  • het opruimen van rode bloedlichaampjes;

  • dient als reservoir van bloedcellen;
  • draagt bij in de productie van antilichamen, waardoor de milt een onderdeel is van het immuunsysteem.

De milt werkt als filter en maakt antistoffen aan tegen bepaalde bacteriën. Hierdoor draagt de milt bij, aan de bescherming tegen infecties.

Chirurgische verwijdering van de milt

Risico’s

Wanneer uw milt ontbreekt of niet functioneert, bestaat er een verhoogd risico op levensbedreigende infecties. Het grootste risico loopt u tijdens de eerste twee jaar na het verwijderen van uw milt. Ook na die tijd is er echter een verhoogde kans op infecties aanwezig. Meestal begint de infectie met een grieperig gevoel en koorts. Deze symptomen kunnen in korte tijd snel toenemen, waardoor u zich steeds zieker gaat voelen. Hierbij ontstaan verschijnselen zoals:

  • lage bloeddruk;
  • koude rilling;
  • koorts;
  • kortademigheid;
  • hartkloppingen;
  • verminderde bloedtoevoer naar de organen.

Neem direct contact op met uw (huis)arts als u deze klachten ervaart. Ook na dierenbeten, van bijvoorbeeld een hond of kat kunnen ernstige infecties ontstaan. Daarnaast loopt u bij een bezoek aan het buitenland een extra risico op het ontwikkelen van ernstige malaria (ontstaat door muggenbeten) of babesiose (in de Verenigde Staten van Amerika, ontstaat door tekenbeten). Tegen malaria kunt u zich beschermen met anti-malariatabletten. 


Vaccinaties

Door het ontbreken van de milt maakt u bepaalde antistoffen onvoldoend aan. Het is daarom belangrijk dat u gevaccineerd wordt. U krijgt de eerste vaccinaties minimaal twee weken tot tweeënhalve maand voor de verwijdering van uw milt. Als dit niet lukt, wordt u twee weken na het verwijderen van de milt gevaccineerd. Verder moet u jaarlijks de griepprik halen.

Overzichtstabel vaccinatieschema volwassenen

Overzichtstabel vaccinatieschema volwassenen

Blijkt tijdens de operatie dat uw milt behouden kan blijven, dan kan het geen kwaad dat u al gevaccineerd bent. In dit geval hoeft u de herhaalvaccinatie niet meer te krijgen. Dit geldt ook voor de griepprik, tenzij er een andere reden is. Uiteraard is het schema van de antibiotica ook niet meer van toepassing.

Antibiotica

Tijdens de eerste twee jaar na het verwijderen van de milt moet u dagelijks antibiotica innemen. Nadien moet u alleen nog antibiotica nemen bij tekenen van een infectie of een dierenbeet. Dit wordt “on demand” genoemd. Het is dan ook belangrijk dat u altijd een “noodvoorraad” antibiotica in huis heeft en één tablet bij u hebt. Hebt u 38,5°C koorts of hoger, neem dan meteen de antibiotica in en bel direct uw (huis)arts. Geef aan dat u geen milt meer heeft. De arts zal de ernst van de infectie beoordelen en de duur van de antibioticakuur voorschrijven.

Overzichtstabel antibiotica volwassenen

Overzichtstabel antibiotica volwassenen

Als u gebeten bent door een dier, zoals een kat of hond moet u de wond zo snel mogelijk reinigen met kraanwater en door een arts laten beoordelen. Tevens start u direct met antibiotica. Gaat u op vakantie:

  • Neem voor actuele reizigersadviezen contact op met Ease Travel Clinic of de GGD. Voorkom muggensteken in malariagebieden en tekenbeten in bosrijke gebieden, vooral in het oosten van de Verenigde Staten. In overige landen zijn de teken minder besmet en is de ziekte babesiose nog niet aangetroffen. In malariagebieden wordt u dringend geadviseerd anti-malariatabletten in te nemen;
  • Neem een noodvoorraad antibiotica mee;
  • Neem een SOS kaartje, medic alert of medisch paspoort mee waarop staat dat u geen milt meer heeft. Vermeld ook uw vaccinaties, dit is nodig voor een goede behandeling.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan aan uw behandelend arts.

Neem bij problemen contact op met de huisartsenpost bij u in de omgeving of met de huisartsenpost van het MUMC+ via het telefoonnummer: 043 387 77 77.

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-643