Onderzoek naar de werking van het autonome zenuwstelsel
Samen met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek te laten doen naar de werking van het zenuwstelsel dat onder meer hartslag en bloeddruk regelt. Deze kanteltafeltest is bedoeld om de oorzaak van een wegraking te achterhalen. In de meeste gevallen wordt dan ook geprobeerd om tijdens deze test daadwerkelijk een wegraking op te wekken.
Het onderzoek wordt gedaan bij de afdeling Klinische Neurofysiologie op niveau 2. Volg route G – 2 Groen of bekijk de online routebeschrijving hier.
Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.
Voorbereiding
-
- Rook niet de avond voor het onderzoek vanaf 23:00 uur.
- Was uw haren de dag voor het onderzoek.
-
- De dag van het onderzoek geen koffie, thee, cola, energydrinks of ice tea drinken en alleen een lichte maaltijd te nuttigen.
- Vanaf 3 uur voor het onderzoek mag u alleen water drinken en niets meer eten.
- Gebruik geen haarlak of gel de dag van het onderzoek.
- Draag gemakkelijke kleding in verband met het aanbrengen van elektroden op uw bovenlichaam.
- Vraag iemand om mee te gaan naar het onderzoek, omdat u zelf beter niet kunt deelnemen aan het verkeer (autorijden, fietsen en dergelijke).
- Laat de begeleider een rolstoel van het ziekenhuis meenemen naar de afdeling, het is mogelijk dat u zich na het onderzoek niet fit zal voelen.
Het onderzoek
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant die het onderzoek uitvoert vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren.
In de onderzoeksruimte neemt u plaats op de onderzoeksbank. Voordat het onderzoek begint zal de laborant drie elektroden op uw borst plakken. Deze zijn verbonden met een computer die uw hartslag registreert. Daarnaast wordt uw bloeddruk gemeten met behulp van een manchet om de arm en vinger.
De laborant bevestigd vervolgens elektroden op uw hoofd, deze zitten in een soort badmuts verwerkt. De laborant brengt in de elektroden een pasta aan en krast daarbij met een stompe naald op uw hoofd. Dit kan even vervelend aanvoelen maar is nodig om goed contact met de hoofdhuid te maken. De elektroden zijn via dunne snoertjes verbonden met het EEG-apparaat. Er staat geen stroom op de elektroden.


Uw hartslag, bloeddruk en hersenactiviteit worden in verschillende situaties gemeten, namelijk:
- horizontaal (liggend) in rust op een kanteltafel
- gekanteld, wat er op neerkomt dat u bijna rechtop komt te staan
Mogelijk wordt u gevraagd om een aantal minuten diep te zuchten. Als u tijdens het onderzoek klachten ervaart, moet u dat melden. Als er spontaan niets gebeurt, kan er een spray onder de tong worden gespoten om tijdelijk uw bloeddruk te verlagen. Dit kan tijdens het onderzoek lichte hoofdpijn veroorzaken, maar is meestal na het onderzoek weer over.
Gedurende een groot gedeelte van het onderzoek zal één van de artsen van de Klinische Neurofysiologie aanwezig zijn.
Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur.
Na het onderzoek
Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden en kunt u naar huis. Thuis kunt u de pasta uit uw haar wassen.
Wij raden u aan om na het onderzoek iets te eten
Risico's
Het onderzoek is niet gevaarlijk en pijnloos.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelend arts die u voor het onderzoek heeft doorverwezen. Als u nog geen vervolgafspraak heeft gepland, neem dan contact op met de poli van uw behandelend arts.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of bent u verhinderd neem dan contact met ons op.
Afdeling Klinische Neurofysiologie
043-387 72 72
op werkdagen van 08.30 uur tot 17:00 uur
E: secretariaat.knf@mumc.nl .