Door uw behandelend arts is besloten bij u een Halo-Brace aan te leggen. Afhankelijk van de indicatie zal deze behandeling minimaal drie maanden in beslag nemen. Op dit blad krijgt u informatie over het doel van een Halo-Brace, het aanbrengen van de Halo-Brace en de leefregels voor thuis. De Halo-Brace wordt geplaatst op de Gipskamer van het Maastricht UMC+. U vindt de Gipskamer op niveau 1, Poliplein. Volg 6-1 blauw.
Het doel van de Halo-Brace
De Halo-Brace wordt aangelegd om instabiele nekwervels (bijvoorbeeld bij een breuk of verschuiving als gevolg van een ongeval of ziekte) te stabiliseren. Om de genezing van deze nekwervels te bevorderen en beschadiging van het ruggenmerg te voorkomen, worden ze met behulp van de Halo- Brace vast gezet en onder spanning gehouden.
Hoe ziet een Halo-Brace eruit?
De Halo-Brace bestaat uit drie delen:
- De ring wordt om het hoofd geplaatst en met behulp van vier pennen in de buitenste laag van de schedel bevestigd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.
- Het vest is van kunststof en heeft een huidvriendelijke, zacht wollen binnenbekleding.
-
De ring en het vest worden met elkaar verbonden door middel van vier staven. Met behulp van deze staven kan de positie van het hoofd en de tractie aan de nek bepaald worden.


Aanbrengen van een Halo-brace
Het aanbrengen van de Halo-Brace gebeurt op de Gipskamer door de behandelend arts
en een medewerker van de gipskamer. De halo- Brace wordt liggend aan gebracht. Na de plaatselijke verdoving van de hoofdhuid brengt de arts de eerst de ring aan rond het hoofd daarna het vest en de staven. Op de afdeling Beeldvorming wordt de positie van uw hoofd en nek gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd door de neurochirurg.
Controle van de schroeven van het vest en schedelpennen gebeurt op de Gipskamer na 24 uur en daarna iedere twee weken. Als u merkt dat er schroeven van de ring of het vest los gaan zitten, neem dan meteen contact op met de Gipskamer. Het is niet toegestaan het vest los te maken of zelf te gaan sleutelen.
Verzorging van de Halo-Brace
Verzorg de pengaten dagelijks met water en zeep of eventueel met behulp van hibicet (een ontsmettingsvloeistof op basis van alcohol) om infectie te voorkomen.
- Verwijder dagelijks de korstjes die zich rond de schedelpennen vormen. Masseer dagelijks de huid rond de schedelpennen los.
-
Houdt de binnenbekleding van uw vest goed droog. Verzorg u aan de wastafel, u mag niet onder douche of in bad.
- Was uw haren liggend op bed of tafel met uw hoofd over de rand. U kunt dit niet alleen dus vraag hulp bij het wassen van uw haren. Bescherm het vest met handdoeken of plastic.
- Wordt het vest toch nat droog het dan met een haardroger met koude lucht. Dit kan ook helpen bij jeuk. Gebruik een zijde-achtige sjaal of panty (gekoeld in een plastic zakje in de koelkast) om de huid in het vest te verfrissen.
-
Het vest moet goed passen en vastzitten, maar mag uw ademhaling en normale bewegingen, zoals zitten en lopen niet beperken.
Mogelijke complicaties
Het aanbrengen van een Halo-Brace is niet gevaarlijk. Wel merkt u dat bij het aanbrengen van de Halo- Brace, bij het vervangen van het vest of het corrigeren van de Halo-Brace, resonantie (meetrillen) van geluid extra op u gehoor werkt. Dit kan onaangenaam zijn.
Neem direct contact op met het ziekenhuis als de pengaten er rood, pussend dik, of bloederig uitzien en/of warm aanvoelen. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van een infectie. Bij klachten zoals drukplekken, schuren of smetten kunt u contact op nemen met de Gipskamer.
Weer thuis
- Draag ruime kleding, u moet deze namelijk over het vest aantrekken.
- Door het extra gewicht aan uw hoofd, hebt u het gevoel uit balans te zijn. Hier zult u even aan moeten wennen. Wij adviseren u stevige schoenen te dragen met lage hakken.
- Zoek zelf een comfortabele houding om te slapen, rug-, zij-, of zelfs buikligging.
- Sta op vanuit een liggende positie en draai eerst op uw zij. Als u geholpen wordt, laat u dan in geen geval optrekken aan uw Halo-Brace. Dit geeft namelijk teveel spanning op de schedelpennen.
- In verband met het strakke vest is het raadzaam kleine maaltijden te eten.
- Door de bewegingsbeperking van het vest is het niet toegestaan een auto, motor of fiets te besturen.
-
Bent u passagier in een auto dan moet de chauffeur rustig rijden en voorzichtig zijn bij kuilen en verkeersdrempels.
Contact
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, neem dan contact met ons op.
Gipskamer
043-387 77 47 tijdens kantooruren
Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 `s avonds of in het weekend