Mumc+ foto online folders

Folder

Ontslaginformatie Heelkunde; (sub)totale strumectomie, hemithyreoidectomie, parathyreoidectomie

Informatie voor thuis

U bent opgenomen op verpleegafdeling A2 van het Maastricht UMC+ (MUMC+), na een operatie. Op dit blad krijgt u informatie over de nazorg thuis en wat u moet doen bij lichamelijke klachten. Het kan ook zijn dat de arts andere afspraken met u maakt die afwijken van deze aanwijzingen.

Na eenchirurgische ingreep

De wond

Normaal gesproken sluit een operatiewond binnen 24 uur. Het is dan ook niet meer strikt noodzakelijk om deze af te dekken met een pleister. Als de wond toch nog vocht produceert, is het raadzaam om de wond te verbinden met een pleister.
Houd er rekening mee dat de eerste weken de wond in de hals wat gezwollen kan zijn. Bescherm de wond tegen de zon! Smeer het litteken in met een sunblokker.

Hechtingen

De wond is gehecht met oplosbare hechtingen die u niet kunt zien. Er zitten meestal nog bruine steunpleistertjes (steri-strips) op de wond. Deze moet u proberen minimaal een week te laten zitten en worden op de poli verwijderd. U krijgt van de afdeling een afspraak mee voor controle op de Polikliniek Heelkunde voor ongeveer tien dagen na de operatie.

Douchen en baden

U mag douchen tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Zorgt u er wel voor dat de wond na het douchen weer goed droog gedept wordt met een schone handdoek. Het wordt afgeraden om een bad te nemen omdat de wond dan kan verweken.

Werken, sporten, autorijden

Het kan zijn dat u zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker en fit voelt. Dit komt omdat u narcose heeft gehad. De eerste 24 uur na de operatie mag u dan ook niet zelf autorijden. De eerste dagen na de operatie kunt u nog pijn hebben, alsof u een keelontsteking heeft. Dit is heel normaal en zal in de loop van de week verdwijnen. Hervatten van activiteiten zoals werken of sporten dient u te overleggen met uw arts. U kunt lichte activiteiten uitbreiden zonder te forceren.

Voeding

Als het eten van vaste voeding pijn doet of niet goed lukt, kunt u deze vervangen door zachte voeding zoals brood zonder korstjes, pap, pudding of gemalen eten. Vaak zijn ijsjes of koude dranken het fijnste de eerste 4 dagen na de operatie waarna de keelpijn meestal snel afneemt.

Problemen

Wanneer u thuis problemen ondervindt, neem dan contact op met de Polikliniek Heelkunde (tijdens kantooruren), de Spoed Eisende Hulp (buiten kantooruren en in het weekend) of uw huisarts. De huisarts kan u, als dit nodig is, doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn:

  • Aanhoudende pijnklachten die niet verdwijnen na het innemen van pijnstillende medicatie.
  • Tintelingen in handen en lippen, krampen in de kuiten kunnen duiden op een te laag calcium.
  • Aanhoudende temperatuur verhoging boven 38 graden.
  • Nabloeding.
  • Roodheid en zwelling van het wondgebied.
  • Verlies van vies geurend wondvocht.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan de chirurg tijdens de polikliniek controle.

Polikliniek Heelkunde
043-387 49 00 (tijdens kantooruren)

Spoed Eisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 (buiten kantooruren en in het weekend)

Speciale richtlijnen

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Pijnmedicatie

................................maal daags..................tablet(ten)
................................maal daags..................tablet(ten)
................................maal daags..................tablet(ten)

Regelmatige inname van pijnstilling bevordert het herstel!

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-657