Mumc+ foto online folders

Folder

Ontslaginformatie Heelkunde; Laparoscopische Nissen of Toupet fundoplastiek

Informatie voor thuis

U bent opgenomen geweest op verpleegafdeling A2 van het Maastricht UMC+, na een operatie/behandeling. Deze informatie geeft u instructies over de nazorg thuis en wat u moet doen bij lichamelijke klachten.

Het kan ook zijn dat de arts andere afspraken met u maakt die afwijken van deze aanwijzingen.

Na eenchirurgische ingreep

De wond

Normaal gesproken sluit een operatiewond binnen 24 uur. Het is dan ook niet meer strikt noodzakelijk om deze af te dekken met een pleister. Als de wond toch nog vocht produceert, is het raadzaam om de wond te verbinden met een pleister.

Houd er rekening mee dat u de eerste twaalf weken niet zwaar mag tillen als het middenrif gehecht is (niet meer dan 10 kg) en geen zwaar werk mag verrichten. Ondersteun uw wond(jes) bij hoesten en niezen met uw handen, omdat er dan een verhoogde druk op komt te staan. Verder is het raadzaam om niet hard ter persen. Bescherm de wond(jes) tegen de zon!

Schouderpijn

Als u via een kijkoperatie bent geopereerd, kunt u last krijgen van schouderpijn. Dit wordt veroorzaakt door koolzuurgas dat tijdens de operatie in de buik wordt ingebracht zodat de chirurg beter zicht op de organen heeft. Dit gas veroorzaakt na de operatie een spierpijnachtig gevoel in de nek en schouders. Dit trekt meestal na 48 uur weer weg.

Hechtingen

Als uw wond gehecht is, worden de hechtingen poliklinisch verwijderd. Meestal worden er oplosbare hechtigen gebruikt die niet meer hoeven te worden verwijderd. Mogelijk zitten er nog bruine steunpleistertjes (steri-strips) op de wond. Deze laten in de loop van de week los, zo niet dan worden ze op de poli verwijderd. U krijgt van de afdeling een afspraak mee voor controle op de Polikliniek Heelkunde voor ongeveer tien dagen na de operatie.

Douchen en baden

U mag douchen tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Zorgt u er wel voor dat de wond na het douchen weer goed droog gedept wordt met een schone handdoek. Het wordt afgeraden om een bad te nemen omdat de wond dan kan verweken.

Werken, sporten, autorijden

Het kan zijn dat u zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker en fit voelt. Dit komt omdat u narcose
of verdoving heeft gehad. De eerste 24 uur na
de operatie/behandeling mag u dan ook niet zelf autorijden. Hervatten van activiteiten zoals werken of sporten dient u te overleggen met uw arts. U kunt lichte activiteiten uitbreiden zonder te forceren. Niet zwaar tillen gedurende de eerste twaalf weken!

Voeding

De eerste twee weken na de operatie moet u een vloeibaar dieet aanhouden. Eet vier tot vijf kleine maaltijden verspreid over de dag. Eet kleine stukjes en kauw goed. Eet geen gasvormend, zuurproducerend voedsel of voedsel dat het leegmaken van de maag vertraagt, zoals producten op basis van tomaten, sinaasapppelsap, zwarte peper, cafeïnehoudende dranken, alcohol, uien, paprika, bonen, vettig of pikant voedsel. Zuurremmende medicijnen moet u de eerste week na de operatie nog blijven innemen en kunnen daarna in overleg met de arts vaak gestaakt worden.

Problemen

Wanneer u thuis problemen ondervindt, neem dan contact op met de Polikliniek Heelkunde (tijdens kantooruren), de Spoed Eisende Hulp (buiten kantooruren en in het weekend) of uw huisarts. De huisarts kan u, als dit nodig is, doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn:

  • Aanhoudende pijnklachten die niet verdwijnen na het innemen van pijnstillende medicatie.
  • Moeite of pijn bij het slikken.
  • Pijn in de borststreek.
  • Aanhoudende temperatuur verhoging boven 38 graden.
  • Nabloeding.
  • Roodheid en zwelling van het wondgebied.
  • Verlies van vies geurend wondvocht

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan de chirurg tijdens de polikliniek controle.

Polikliniek Heelkunde
043-387 49 00 (tijdens kantooruren)

Spoed Eisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 (buiten kantooruren en in het weekend)

Speciale richtlijnen

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Pijnmedicatie

...........................................maal daags..................tablet(ten)
...........................................maal daags...................tablet(ten)
...........................................maal daags..................tablet(ten)

Regelmatige inname van pijnstilling bevordert het herstel!

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-658