Mumc+ foto online folders

Folder

Ontslaginformatie Heelkunde; Parotidectomie

Informatie voor thuis

U bent opgenomen geweest op verpleegafdeling A2 van het Maastricht UMC+ (MUMC+), na een operatie/behandeling. Deze informatie geeft u instructies over de nazorg thuis en wat u moet doen bij lichamelijke klachten.

Het kan ook zijn dat de arts andere afspraken met u maakt die afwijken van deze aanwijzingen.

Na eenchirurgische ingreep

De wond

Na de ingreep is de wond verbonden en heeft u een wonddrain. Een drain is een klein slangetje dat het wondvocht afvoert vlak na de operatie en wordt verwijderd als er bijna geen wondvocht meer produceert. U krijgt een pleister op de insteekopening van de drain.

Normaal gesproken sluit een operatiewond binnen 24 uur. Het is dan ook niet meer strikt noodzakelijk om deze af te dekken met een pleister. Als de wond toch nog vocht produceert, is het raadzaam om de wond te verbinden met een pleisteren deze dagelijks te verschonen. Bescherm de wond tegen de zon!

Hechtingen

Als uw wond gehecht is, worden de hechtingen poliklinisch verwijderd. Mogelijk zitten er nog bruine steunpleistertjes (steri-strips) op de wond. Deze laten in de loop van de week los, zo niet dan worden ze op de poli verwijderd. U krijgt van de afdeling een afspraak mee voor controle op de Polikliniek Heelkunde voor ongeveer tien dagen na de operatie

Douchen en baden

Als de drain verwijderd is mag u douchen tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Zorg u er wel voor dat de wond na het douchen weer goed droog dept met een schone handdoek.

Voeding

Als het eten van normale voeding pijn doet of niet goed lukt, vervang deze dan door zachte voeding zoals brood zonder korstjes, pap, pudding of gemalen eten. Gemalen eten kunt u bereiden met behulp van een staafmixer.

Werken, sporten, autorijden

Het kan zijn dat u zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker en fit voelt. Dit komt omdat u narcose of verdoving heeft gehad. De eerste 24 uur na de operatie/behandeling mag u dan ook niet zelf autorijden.
Hervatten van activiteiten zoals werken of sporten, overlegt u met uw arts. U kunt lichte activiteiten uitbreiden zonder te forceren.

Problemen

Wanneer u thuis problemen ondervindt, neem dan contact op met de Polikliniek Heelkunde (tijdens kantooruren), de Spoedeisende Hulp (buiten kantooruren en in het weekend) of uw huisarts. De huisarts kan u, als dit nodig is, doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn:

  • Aanhoudende pijnklachten die niet verdwijnen na het innemen van pijnstillende medicatie.
  • Aanhoudende temperatuur verhoging boven 38 graden.
  • Nabloeding.
  • Roodheid en zwelling van het wondgebied.
  • Verlies van vies geurend wondvocht.

Contact

Als u nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de chirurg tijdens de polikliniek controle.

Polikliniek Heelkunde
043-387 49 00 tijdens kantooruren

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 buitenkantooruren en in het weekend

Speciale richtlijnen


...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Pijnmedicatie

......................maal daags......................................Tablet(ten)
......................maal daags......................................Tablet(ten)
......................maal daags......................................Tablet(ten)

Regelmatige inname van pijnstilling bevordert het herstel!

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-659