Mumc+ foto online folders

Folder

Ontslaginformatie Heelkunde; Algemeen

Informatie voor thuis

U bent opgenomen geweest op verpleegafdeling A2 of het Chirurgisch Dagcentrum van het Maastricht UMC+ na een operatie/behandeling.

In dit blad leest u de instructies over de nazorg thuis en wat u moet doen bij lichamelijke klachten. Het kan zijn dat de arts andere afspraken met u maakt die afwijken van deze aanwijzingen.

Na eenchirurgische ingreep

De wond

Normaal gesproken sluit een operatiewond binnen 24 uur. Het is dan ook niet meer strikt noodzakelijk om deze af te dekken met een pleister. Als de wond toch nog vocht produceert, is het raadzaam om de wond te verbinden met een pleister. Houd er rekening mee dat u rustig aan doet tot aan de eerste controle. Bescherm de wond tegen de zon!

Hechtingen

Als uw wond gehecht is, worden de hechtingen poliklinisch verwijderd. Mogelijk zitten er nog bruine steunpleistertjes (steri-strips) op de wond. Deze laten in de loop van de week los, zo niet dan worden ze op de polikliniek verwijderd. U krijgt van de afdeling een afspraak mee voor controle op de Polikliniek Heelkunde voor ongeveer tien dagen na de operatie. Het kan ook zijn dat u verwezen wordt naar uw huisarts om de hechtingen te laten verwijderen.

Douchen en baden

U mag douchen tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Zorgt u er wel voor dat de wond na het douchen weer goed droog gedept wordt met een schone handdoek. Het wordt afgeraden om een bad te nemen omdat de wond dan kan verweken.

Werken, sporten, autorijden

Het kan zijn dat u zich de eerste dagen thuis nog niet zo lekker en fit voelt. Dit komt omdat u narcose of verdoving heeft gehad. De eerste 24 uur na de operatie/behandeling mag u dan ook niet zelf autorijden. Geen zware arbeid verrichten! De arts zal u vertellen wanneer u uw dagelijkse werkzaamheden kunt hervatten.

Problemen

Wanneer u thuis problemen ondervindt, neem dan contact op met de Polikliniek Heelkunde(tijdens kantooruren) of de spoedeisende hulp (buiten kantooruren of uw huisarts. De huisarts kan u, als dit nodig is, doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn:

  • Aanhoudende pijnklachten die niet verdwijnen na het innemen van pijnstillende medicatie.
  • Aanhoudende temperatuur. verhoging boven 38 graden.
  • Nabloeding.
  • Roodheid en zwelling van het wondgebied.
  • Verlies van vies geurend wondvocht.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan de chirurg tijdens de polikliniek controle.

Polikliniek Heelkunde
043-387 49 00 tijdens kantooruren

Spoedeisende Hulp (SEH)
043-387 67 00 buiten kantooruren en in het weekend

Website

Speciale richtlijnen

...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Pijnmedicatie

......................maal daags......................................Tablet(ten) 
......................maal daags......................................Tablet(ten) 
......................maal daags......................................Tablet(ten)

Regelmatige inname van pijnstilling bevordert het herstel!

Laatst bijgewerkt op 26 mei 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-664